Calendar ortodox joi 19 noiembrie 2020. Astazi, toti crestinii ortodocsi ii praznuiesc pe mai multi sfinti importanti: Sfantul Prooroc Avdie (Abdia), Sfantul Mucenic Varlaam, Sfantul Mucenic Azi, facatorul de minuni. Suntem in plin post al Craciunului. In aceasta zi, in calendar, este notata o zi cu dezlegare la ulei si la vin.

In Postul Craciunului, credinciosii trebuie sa respecti cu sfintenie o serie de obiceiuri. In timpul celor 40 de zile, nu se consuma carne, branza si oua. Miercurea si vinerea nu se cosuma mancare cu ulei sau cu vin. Insa, in zilele in care romanii sarbatoresc un sfant mare, in calendar se noteaza dezlegarea la untdelemn si vin.

Calendar ortodox joi 19 noiembrie 2020. Dezlegare la ulei si vin

Sfantul Mucenic Varlaam era din Antiohia Siriei. Cand era in varsta, a fost prins pentru ca marturisea numele lui Iisus Hristos. A fost adus la judecata inaintea conducatorului pagan. I s-a cerut sa le aduca jertfa idolilor. Insa, pentru ca nu a vrut sa se supuna, a suferit multe rani. A fost supus unor munci grele.

L-au batut fara mila, dupa care l-au dus sa se inchine idolilor. A tinut mana peste jertfelnicul cu foc aprins si a tinut in mina carbuni aprinsi cu tamaie. Ipau cerut sa ii arunce peste jertfelnicul idolilor pagani. Ei credeau ca mucenicul, neputand sa mai tina in mina carbunii incinsi, ii va arunca.

Calendar ortodox joi 19 noiembrie 2020. Asa si-a dat sufletul pentru Hristos. Sfantul Mucenic Azi a trait pe vremea imparatului Diocletian. Se stie despre el ca isi petrecea viata in pustietate, unde facea vindecari si minuni, scrie kanald.ro.

Astazi sunt praznuiti si:

  • Sfantul Prooroc Avdie,
  • Sfintiii o suta cincizeci de ostasi, care de sabie s-au savarsit,
  • Sfintele femei, sotia si fiica eparhului, care prin sabie s-au savarsit,
  • Sfintii doisprezece ostasi, care de sabie s-au savarsit,
  • Sfantului Mucenic Agapie, care s-a savarsit fiind sfasiat de fiare,
  • Sfantului Mucenic Iliodor, cel din Maghido a Pamfiliei.
loading...