Dupa cum era de asteptat, pandemia cu noul coronavirus a afectat masiv piata de vanzare a autoturismelor. Mai mult de jumatate dintre soferii romani au amanat achizitionarea unei masini sau au ales variante mai ieftine.

Soferii amana cumpararea unei masini

Nu mai putin de 20 la suta din soferii care au fost afectati de criza Covid-19 au ales sa amane cumpararea unei masini noi, cu pana la 2 ani. 10 la suta nu au renuntat la achizitionarea unui autovehicul nou, insa s-au indreptat spre modele mai ieftine. 5 la suta au ales variantele second hand.

Sondajul a fost efectuat de EY. A fost derulat in randul soferilor din Ungaria, Cehia, Turcia, Rusia, dar si Romania.

Pandemia a avut efecte severe si in celelalte tari analizate. In Turcia, 71 la suta dintre soferi au fost afectati de pandemie in ceea ce priveste obiceiurile de achizitie auto. 44 la suta dintre soferii unguri si-au modificat stilul de achizitie, dar doua treimi din soferii din Cehia spun ca pandemia nu le-a modificat cu nimic planurile.

Piata SH a explodat in Romania

In Romania, un procent covarsitor de 70 la suta dintre soferii care au participat la interviu au cumparat o masina rulata. Insa in ceea ce priveste planurile de viitor, situatia este diferita. 60 la suta din soferi vor achizitiona o masina noua.

Se observa o modificare si la tipul de autoturism dorit. Astfel, 30 la suta din soferii romani doresc ca viitoarea masina sa fie hibrida sau electrica.

„In Romania, interesul pentru masini electrice si hibride este in continua crestere. Acest lucru se poate vedea atat in preferintele populatiei, dar si din investitiile companiilor in servicii pentru autovehiculele cu motor electric, precum statiile de incarcare. De asemenea, stimulentul acordat de stat pentru achizitie a contribuit la cresterea popularitatii, iar in tari in care acesta nu exista, precum Cehia, modelele electrice si hibride nu sunt luate in considerare in cazul unei achizitii noi”, spune Cristian Carstoiu, partener Consultanta in Afaceri EY Romania, responsabil de sectorul Automotive, Transformare Digitala si Inovatie.

Siguranta masinii pe primul loc

„Cele mai importante aspecte de care tin cont soferii din Romania cand isi aleg marca masinii sunt siguranta (70%), pretul (68%) si consumul de combustibil (62%), indiferent de sex, varsta sau educatie. Brandul masinii este foarte important mai ales pentru cei cuprinsi in segmentul de varsta 20 – 29 de ani, si o percep ca fiind o extensie a propriei personalitati. In schimb, in Cehia, soferii sunt mai indiferenti si nu percep marca masinii ca un factor important”, arata comunicatul.


Sursa: Digi24
Foto: Renania.ro, Pixabay

loading...