Potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara, ASF, cele 7 fonduri private de pensii de la noi din tara au ajuns la active totale de peste 70 de miliarde de lei.

Cea mai mare valoare a activelor atinsa vreodata

Asta se intampla pentru prima data de la infiintarea lor, in 2008. Niciodata activele fondurilor de pensii private nu au mai depasit asemenea suma.

Criza provocata de pandemia cu noul coronavirus a provocat totusi o evloutie mixta a activelor fondurilor de pensii private. Initial, anul trecut a fost incheiat cu 61,96 miliarde de lei. In ianuarie, au urcat la 63,1 miliarde de lei. Apoi, in luna martie, pe fondul instalarii starii de urgenta, au coborat la 60,13 miliarde de lei. Recuperarea ulterioara a fost insa abrupta si pana in luna octombrie s-au inregistrat cresteri constante ale activelor de fonduri de pensii private.

Top 3 fonduri de pensii

Cele mai mari active sunt cele administrate de fondul de pensie privata Pilon II NN, in valoare de 24,4 miliarde de lei. Al doilea fond ca marime este cel administrat de AZT Viitorul Tau, cu active de 15,15 miliarde de lei, urmat de Metropolitan Life, cu active de 9,8 miliarde.


Sursa: Adevarul
Foto: Pixabay

loading...