Medicul nutritionist Mihaela Bilic a vorbit despre urmatoarea perioada, avand in vedere ca a inceput postul Craciunui 2020. Romanii care tin post in timpul pandemiei trebuie sa aiba mare grija atunci cand aleg alimentele, pentru a nu periclita buna functionare a organismului.

Postul Craciunului a inceput pe data de 28 noiembrie si tine pana miercuri, 6 ianuarie 2021. Medicul nutritionist Mihaela Bilic avertizeaza romanii sa fie atenti in aceasta perioada, pentru ca organismul are nevoie de un sistem imunitar echilibrat.

Specialistul ii sfatuieste pe oamenii care tin post sa nu exagereze cu zahar si grasimi, doua atribute ale unei diete nesanatoase, generatoare de mari dezechilibre.

“In afara postului spunem ca mancam “de dulce”. Dar zaharul nu este reglementat in post. Prima mea recomandare pentru persoanele care tin post este sa nu faca exces de zahar, sa nu consume in exces produse dulci, pentru ca zaharul este nu un nutrient, ci mai degraba in condiment in viata noastra. Riscam, in momentul in care nu avem alte alimente care sa ne fie pe plac, sa dam iama in dulciuri. Or, asta nu e un beneficiu pentru organism. Apoi, pe locul doi vine excesul de grasime. Atentie mare, daca vorbim de postul ca la carte, veti vedea in calendarul religios ca sunt foarte putine dezlegarile la ulei si vin. Deci bunicii nostri stiau ca a tine post nu inseamna sa mananci multe uleiuri prajite, pentru ca si uleiul era restrictionat in post”, a explicat Mihaela Bilic, pentru Digi 24.

Lasata Secului pentru Postul Craciunului 2020

Lasata Secului are loc in seara Sfantului Filip, in data de 14 noiembrie. Pe toata durata postului sunt interzise cu desavarsire nuntile si botezurile. Trebuie sa mananci preparate de post, fara carne branza si oua. Luni, miercuri si vineri trebuie sa consumi alimente fara ulei si fara vin.

Insa, daca in acele trei zile crestinii praznuiesc un sfant notat cu cruce neagra in calendar, atunci credinciosii pot consuma untdelemn si vin. Daca este o sarbatoare cu cruce rosie in calendar, atunci se da dezlegarea si la peste. Incepand cu Lasatul Secului, femeile trebuie sa spele bine toate vasele din casa. CITESTE AICI ARTICOLUL COMPLET

loading...