Calendar ortodox miercuri 18 noiembrie 2020. Astazi, romanii il praznuiesc pe Sfantul Mucenic Platon. El s-a nascut in partile Galatiei, din cetatea Anghira. Din cauza ca se arata marturisitor al invataturii lui Hristos, sfantul a fost supus la diverse suferinte fizice din porunca guvernatorului Agripin.

Torturile indurate au fost infioratoare. I s-au pus pe piept bucati de fier incins, iar trupul sau a fost aruncat in foc, in smoala si in untdelemn incins. Dupa multe chinuri, guvernatorul l-a sfatuit si pe Platon, scrie antena3.ro. Ce fapte a savarsit sfantul, inainte sa isi dea duhul?

Calendar ortodox miercuri 18 noiembrie 2020. Sarbatoare mare la romani

El a raspuns atunci: „Bine ma inveti Agripine ca sa ma abat de la moarte spre viata, caci fug de moartea cea vesnica si caut viata cea fara de moarte…

Nici focul, nici ranile, nici mania fiarelor, nici taierea madularelor nu ma vor desparti pe mine de Dumnezeul cel viu; pentru ca nu iubesc veacul acesta de acum, ci pe Hristosul meu, Care pentru mine a murit si a inviat”. Dupa ce a rezistat timp de optsprezece zile fara mancare si fara apa, i s-a taiat capul.

Calendar ortodox miercuri 18 noiembrie 2020. Troparul Sfantului Mucenic Platon si al Sfantul Mucenic Roman, diaconul

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nesctricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca avand taria Ta, pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lor, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfantului Mucenic Platon

Sfanta pomenirea ta lumea veseleste, chemand pe toti in preacinstita biserica ta, unde acum cu bucurie adunandu-ne, cantam cu cantari si cu luminari. Pentru aceasta, Sfinte Platon, strigam: izbaveste de vrajmasi pe poporul tau, sfinte.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

  • Sfantului Mucenic Romano, diaconul din Palestina;
  • Sfantului Mucenic Zaheu, diaconul Bisericii Gadiri;
  • lui Alfeu.
loading...