Actrita din spatele personajului „Aspirina”, din serialul „Las Fierbinti”, de pe ProTV, a oferit un interviu despre Revolutie. Am aflat ce a trait Mirela Oprisor la Revolutie si la protestul din 10 august 2018. A vorbit despre educatie si vina pe care ar purta-o generatia „de sacrificiu”.

Mirela Oprisor a fost invitata in platoul emisiunii „Interviurile lui Vitalie”, difuzata pe site-ul stirileprotv.ro. Aici, ea a povestit despre participarea sa la revolutia din decembrie 1989. A relatat si trairile personale din timpul evenimentului din 1987, cand in Brasov, muncitorii de la uzina Steaguri au iesit in centrul orasului.

Mirela Oprisor, o copilarie altfel

Vitalie Cojocari: Cum a fost copilaria ta comparativ cu cea a fetei tale?

Mirela Oprisor: „Copilaria mea a fost diferita, am stiut sa ia frumosul din acel banal. Am simtit ca eram un copil diferit, aveam alte preocupari, imi placea sa merg la teatru, sa merg la filarmonica. Eu incerc sa accept ce traieste fata mea acum. Noi aveam libertate, nu aveam frici, imi placea sa fiu sociala. Dar refuz sa mai compar, fiecare generatie isi are drumul ei si cred ca suntem foarte diferiti.”

Mirela Oprisor la Revolutie

Vitalie Cojocari: La o varsta tanara, ai participat la Revolutie.

Mirela Oprisor: „Am fost la evenimentul din ’87, cand au iesit muncitorii de la uzina Steaguri in centrul Brasovului, si cred ca aveam 15-16 ani, dupa care am participat si la Revolutia din 89. Cel mai dramatic moment a fost cand eram pe scarile de la Teatrul Dramatic si un domn m-a dat efectiv cu capul de ciment, sa stau, ca sa ma fereasca, pentru ca se trageau gloante din fata. La un moment dat, am auzit pleosc-pleosc langa mine, era creierul unui soldat de pe teatru.

M-a impresionat fata unui barbat de pe o ambulanta. M-am gandit daca as putea sa o redau ca actrita, dar nu cred ca as putea sa redau acea fata. Era ceva de pe alta planeta. Era un om viu-mort si cara mortii de la Revolutie si ii aseza in parc.”

Vitalie Cojocari: Nu ti-ai luat carnetul de revolutionar, nu?

Mirela Oprisor:Nu, nici nu m-am gandit la acest aspect.

Ce am fost si ce am ajuns…

Mirela Oprisor:Mi-am dat seama ca au trecut degeaba 30 de ani de la Revolutie

Vitalie Cojocari: Privind in perspectiva, ti se pare ca a meritat tot efortul acela, unde a ajuns Romania?

Mirela Oprisor: „Ma apuca o furie de nedescris. Din pacate, ascultam pe cineva zilele trecute vorbind despre invatamantul romanesc si mi-am dat seama ca au trecut degeaba 30 de ani. Ca nu s-a intamplat absolut nimic si ca suntem si noi la fel de vinovati ca parintii nostri. 30 de ani, noi ne-am condamnat parintii ca au stat si nu au spus nimic, dar, la fel de bine, poate sa ma condamne si fata mea, ca am stat 30 de ani fara sa iau atitudine. Atitudine impotriva taierilor de paduri, a faptului ca nu avem sosele, nu avem scoli cu baie si apa la sate. As fi putut sa devin o activista, dar sentimentul ca as putea sa gresesc cu Ana, m-a facut mai egoista. Dar acum imi pare rau, pentru ca stiu ca as fi putut sa devin o activista.”

Vitalie Cojocari: Ai spus la un moment dat ca vrei sa pleci din Romania, dar ca ti-a fost frica. E adevarat?

Mirela Oprisor: „Am vrut sa plec din Romania chiar de curand. Din nou mi-a venit acest gand, dar mi-am dat seama ca nu am putere sa plec. Anm vrut sa plec pentru ca uneori oamenii iti dau sentimentul ca nu au nevoie de tine. Uneori ai nevoie sa fii recunoscut sau ajutat mai mult decat se intampla.

Frustrarile revarsate intr-un rol pe scena

Vorbind despre cunoscutele monoloage ale Aspirinei, care aduc in discutie teme actuale, Mirela Oprisor a spus: „Aceste monoloage le-a scris Mimi. Pentru ca acestea sunt neputintele lui, incercarile de a rezolva ceva. Cred si eu in ele. Pai nu crezi ca este adevarat? Pentru ca asta traim si noi. Ca am tacut si noi si ma simt vinovata ca am tacut 30 de ani. Nu avem nicio scuza ca nu mergem sa treaca peste noi cand se taie padurile”.

Ea considera ca cei care nu merg la vot sunt inconstienti:

„Ma duc la vot, ma duc la demonstratii, sunt activa asa. Ma duc la vot pentru ca este dreptul meu. Este adevarat ca nu prea am pe cine sa votez, din nou aceeasi problema. Dar este dreptul nostru. Cei care nu merg la vot sunt inconstienti”.


Sursa: ProTV
Foto: Adevarul si ProTV

loading...