Fondatorul companiei BioNTech si inventatorul vaccinului pentru COVID-19, Ugur Sahin, spune ca sunt sanse foarte mari ca vaccinul dezvoltat de el, impreuna cu sotia sa, Ozelem Tuereci, sa reduca transmiterea virusului. De asemeni, vaccinul ar trebui sa opreasca evolutia simptomelor pentru cei infectati. El estimeaza ca se va injumatati rata de transmitere. Asta ar insemna un ajutor imens in oprirea pandemiei cu noul coronavirus.

Inventatorul vaccinului pentru COVID-19 prevede rezultate multumitoare

„Sunt foarte increzator ca transmiterea de la om la om va fi redusa de acest vaccin – poate nu cu 90%, dar poate macar cu 50% -, insa chiar si asa ar reduce dramatic raspandirea pandemiei”, spune Ugur Sahin intr-un interviu pentru BBC.

Daca totul merge asa cum a fost planificat, vaccinul va fi livrat incepand cu „finele acestui an, inceputul anului viitor”. Tinta finala este distribuirea a cel putin 300 de milioane de doze la nivel mondial.

„Vara ne va ajuta, pentru ca numarul de infectari se va reduce la vara, si este absolut esential sa avem o rata mare de vaccinare pana la inceputul toamnei/iernii viitoare. Sunt increzator ca vom reusi acest lucru, pentru ca exista mai multe companii producatoare care ne vor ajuta sa marim productia, astfel ca vom avea o iarna normala anul viitor”, spune inventatorul vaccinului pentru COVID-19.

Vaccinul va functiona sau nu?

Exista insa si incertitudini legate de acest vaccin. Nu exista, de exemplu, date suficiente pentru cei care sunt printre cei mai afectati de noul coronavirus – varstnicii.

Necunoscute sunt si abilitatile sale de a opri raspandirea virusului sau durata de imunizare.

O tactica pentru a contracara aceste neajunsuri va fi utilizarea simultana a altor vaccinuri ce vor fi scoase pe piata.

Cat despre prezenta unor efecte secundare, Ugur Sahin, inventatorul vaccinului pentru COVID-19, ne asigura ca situatia nu este mai grava fata de deja binecunoscutul vaccin antigripal. Cateva zile de febra usoara sau durere in zona injectarii sunt cu siguranta acceptabile in locul dezlantuirii infernului Covid-19.

„Nu am vazut niciun alt efect secundar serios, care ar putea duce la intreruperea sau oprirea studiului”, ne asigura profesorul Sahin.

Uniunea Europeana a semnat deja un contract pentru furnizarea a 200 de milioane de doze. Exista posibilitatea extinderii cu inca 100 de milioane, daca vaccinul va fi eficient.


Sursa: Digi24
Foto: the-scientist.com si kashmirobserver.net

loading...