Cine este Maia Sandu, prima femeie presedinte din Republica Moldova. Anul 2020 pare sa fie, dincolo de pandemie, un an al victoriilor „imposibile”. Dupa ce Donald Trump a fost infrant de Joe Biden, tocmai cand putini mai credeau ca este posibil, acum surpriza uriasa pe plan politic vine de dincolo de Prut.

Este prima femeie care ocupa aceasta functie in stat. Mai mult decat atat, ea a reusit sa il invinga chiar pe Igor Dodon, omul care parea sa fie fixat in functie, mai ales prin prisma sprijinului pe care l-a primit ani de zile din partea liderului rus, Vladimir Putin. In timpul campaniei electorale, Maia a promis sa scoata tara din saracie.

Cine este Maia Sandu, prima femeie presedinte din Republica Moldova

Maia este in varsta de 48 de ani si este necasatorita. S-a nascut in anul 1972, in satul Risipeni, aflat in zona de nord-vest a tarii. Parintii ei se numesc Grigore si Emilia. Tatal este director al complexului de porcine, iar mama de meserie profesoara, scrie ZDG.md. Amandoi au preferat sa munceasca in localitatea in care s-a nascut Maia Sandu.

Citeste si: Cine este sotia lui Joe Biden. Jill l-a salvat pe politician dupa moartea primei neveste. Rezultate alegeri SUA 2020

Noul presedinte a lucrat ani de zile la Banca Mondiala si la Ministerul Educatiei. Sandu detine un apartament de doua camere in Chisinau si o masina Toyota, cumparata in anul 2012. Se pare ca ea a adunat doar banii din salarii. In conturi mai are si o parte din banii stransi pe cand lucra la Banca Mondiala – 24.000 de dolari, scrie libertatea.ro.

Citeste si: Jill Biden si Carmen Iohannis, asemanarile dintre cele doua sotii de presedinti

Cum i-a dejucat planurile lui Vladimir Putin

Cine este Maia Sandu. Ea a promis sa responsabilizeze autoritatile si sa stranga legatura cu Uniunea Europeana. Si-a construit o cariera politica de politician reformist. Nu a renuntat niciodata la lupta, chiar daca a avut parte si de cateva esecuri pe drum. Conform rezultatelor partiale oficiale, victoria ei este una zdrobitoare.

Luni dimineata, au fost facute publice primele statistici in Republica Moldova. Maia Sandu a convins cea mai mare parte a tarii. Printre cei care au votat-o se numara inclusiv o parte dintre alegatorii rusofoni. Insa, cele mai multe voturi au venit totusi din Chisinau, dar si de la tinerii din strainatate.

Citeste si: Cine este, de fapt, Joe Biden. Ce a facut in 2014 la Bucuresti: Mi-a placut intotdeauna Romania, o tara extraordinar de frumoasa

Cine este Maia Sandu. Acestia sunt mai degraba apropiati de Europa si de Vest, decat de Rusia lui Putin, omul din umbra lui Dodon. Incepand din anul 2012, Sandu si-a construit incet, dar sigur, drumul spre conducerea tarii. Totul a fost bazat pe aceiasi piloni ideologici: respectarea statului de drept, apropierea de UE si reforma institutiilor.

Igor Dodon lasa in urma un mandat extrem de controversat. Omul despre care s-a spus ca este „marioneta” lui Vladimir Putin a reusit sa ii dezamageasca inclusiv pe multi adepti ai socialismului. Tot mai multi oameni isi doresc sa plece peste hotare, din cauza lipsei de oportunitati in propria lor tara.

loading...