Dupa cum informeaza ministrul sanatatii, Nelu Tataru, incendiul de la Spitalul Judetean din Piatra Neamt ar fi pornit de la un injectomat. Ce este un injectomat? Acesta este un echipament medical electronic, utilizat in tratamentul pacientilor aflati in stare grava in sectiile de terapie intensiva.

Ce este un injectomat

Injectomatul este un aparat electronic automat pentru injectii. Fata de perfuzii, acestea pot controla cu precizie cantitatea de lichid administrata si timpul de administrare. El este esential in medicina moderna si mai ales in sectiile de terapie intensiva, unde precizia poate salva vieti.

Un astfel de aparat poate insa produce un scurtcircuit ce poate declansa un incendiu. Prezenta oxigenului in saloanele de terapie intensiva completeaza tabloul pentru un adevarat dezastru. Oxigenul, desi nu este in sine exploziv, accelereaza insa violent viteza de ardere a altor materiale. Uneori, viteza de ardere poate fi atat de mare incat poate duce chiar la o explozie.

Un mare semn de intrebare a aparut insa in urma analizei manualului injectomatului. Acolo se specifica in mod clar, chiar de catre producatorul echipamentului electronic medical, ca „exista pericolul de declansare a unei explozii daca dispozitivul se foloseste in prezenta unor anestezice inflamabile”.

Catalin Denciu, medicul erou

In urma incendiului de la Spitalul Judetean din Piatra Neamt, nu mai putin de 10 persoane au murit. Ei erau pacienti internati in sectia de terapie intensiva pentru tratament impotriva Covid-19. Inca 7 persoane sunt ranite, printre care si medicul de garda. Acesta a intrat in salon pentru a incerca sa salveze pacientii, dar combinezonul i-a luat foc.

Pacientii Covid-19 supravietuitori vor fi mutati la unitatea medicala din Letcani, judetul Iasi. Medicul de garda, Catalin Denciu, a fost trimis la un spital din belgia.

Medicul a intrat in foc si a superit arsuri pe o suprafata de 60 % din corp. Initial a fost transferat la Iasi, iar de acolo cadrul medical a fost dus la Bucuresti cu un avion militar. In avion, alaturi de cadrul medical a zburat ministrul sanatatii, Nelu Tataru. Cei doi sunt prieteni si fosti colegi de facultate.


Sursa: Ziare.com
Foto: Ziare.com, doctorulzilei.ro

loading...