Calendar ortodox marti 17 noiembrie 2020. Astazi romanii il sarbatoresc pe Sfantul Grigorie Taumaturgul. El s-a nascut intr-o familie pagana din Nicsar, din Turcia de astazi. A trait in vremea imparatului Aurelian (270-275). A studiat retorica, latina si dreptul in orasul natal. A ajuns ucenicul lui Origen.

S-a convertit la crestinism. Cand s-a botezat, si-a schimbat numele din Teodor in Grigorie. A fost hirotonit episcop al Neocezareei Pontului, un scaun nou infiintat de catre Phaedimus, cel care era atunci episcop de Amasea.

Calendar ortodox marti 17 noiembrie 2020. Ce sarbatoresc romanii

El a luptat contra ereziilor din vremea lui, care erau sabelianismul si triteismul. A participat la sinodul de la Antiohia din 265, cel care l-a condamnat pe Pavel de Samosata. Multumita vietuirii sale, Dumnezeu l-a inzestrat cu darul savarsirii de minuni. Tocmai de aceea a primit si numele de Taumaturgul, care inseamna facatorul de minuni.

Este considerat drept fondatorul Bisericii Crestine din Capadocia. Dupa ce a fost hirotonit episcop, sfantul a convertit la crestinism pe toti locuitorii din Neocezareea. Se crede ca el a scris urmatoarele lucrari: Cuvant de multumire catre Origen sau Panegiric, Simbolul de credinta, Despre nepatimirea si patimirea lui Dumnezeu, adresata lui Teopomp si Epistola canonica.

Calendar ortodox marti 17 noiembrie 2020. Nu se stie clar anul in care a murit, daca este 270 sau 271. Pe patul de moarte, sfantul a spus: „Slava lui Dumnezeu ca numai 17 crestini am aflat cand am venit aici episcop, iar acum, cand merg la Domnul, atatia necredinciosi raman, cati credinciosi am aflat intai!“, scrie antena3.ro.

Troparul Sfantului Ierarh Grigorie Taumaturgul

Întru rugăciuni priveghind, la lucrările minunilor răbdând, asemenea numire cu îndreptările ai câştigat. Ci, te roagă lui Hristos Dumnezeu, Părinte Grigorie, să lumineze sufletele noastre, ca să nu adormim în moarte cu păcate.

Condacul Sfantului Ierarh Grigorie Taumaturgul

Calendar ortodox marti 17 noiembrie 2020. Luând lucrarea multor minuni, cu semne înfricoşătoare pe demoni i-ai îngrozit şi bolile oamenilor ai alungat, Preaînţelepte Grigorie. Şi făcător de minuni eşti numit, din fapte luându-ţi numele.

 Tot astazi, Biserica face pomenirea:

  • Sfantului Cuvios si Marturisitor Lazar Zugravul;
  • Sfantului Cuvios Zaharia Ciobotarul si a lui Ioan;
  • Sfantului Cuvios Longhin;
  • Sfantului Ghenadie, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfantului Cuvios Iustin;
  • Sfantului Cuvios Ghenadie.
loading...