Calendar ortodox luna decembrie 2020. Ultima luna din an ne aduce niste sarbatori si zile de post foarte importante pentru toti crestinii ortodocsi din Romania si nu numai. Astazi iti spunem care sunt cele mai importante momente din calendar, in luna urmatoare. Asa te vei putea pregati temeinic pentru ele.

Luna decembrie este extrem de bogata in evenimente religioase importante:

 • Sfantul Ierarh Nicolae,
 • Nasterea Domnului – Craciunul,
 • Soborul Micii Domnului,
 • Sfantul Nicodim de la Tismana,
 • Sfantul arhidiacon Stefan.

Calendar ortodox luna decembrie 2020. Cele mai importante sarbatori

Iata care sunt cele mai mari sarbatori religioase din luna decembrie 2020, dar si ce semnificatii si obiceiuri care le insotesc.

Sfantul Ierarh Nicolae – 6 decembrie 2020

Este unul dintre cei mai cunoscuti si mai iubiti sfinti din calendar. S-a nascut in anul 280, in cetatea Patara Lichiei. A trecut la cele vesnice in anul 345, in Mira. Aceasta localitate era atunci parte din Imperiul Roman, fiind cunoscuta astazi sub numele de Kocademre din Turcia. In data de 6 decembrie, s-a aratat in vis Imparatului Constantin cel Mare.

Calendar ortodox luna decembrie 2020. I-a cerut clementa pentru niste persoane ce urmau sa fie executate in ziua urmatoare. Este cinstit de credinciosi inca din secolul al VI-lea, cand s-au ridicat prima data biserici in cinstea lui. In perioada cruciadelor, moastele lui au fost furate si au fost duse in Italia. Si in prezent se gasesc tot in orasul Bari, acolo unde au ajuns atunci.

Nasterea Domnului – 25 decembrie 2020

Craciunul este cel dintai praznic din viata Mantuitorului. Reprezinta sarbatoarea nasterii in trup a Domnului nostru, Iisus Hristos. Este o zi sarbatorita de toata lumea crestina. Alaturi de zilele de Paste, este una dintre cele mai importante momente din calendar, scrie click.ro.

Calendar ortodox luna decembrie 2020. Pe vremea cand crestinismul era abia la inceput, Ajunul era prilej de botez al cathumenilor. De atunci au inceput preotii sa mearga in usa in usa, pe la casele credinciosilor, ca sa vesteasca minunea.

Soborul Maicii Domnului – 26 decembrie 2020

In a doua zi de Craciun este pomenita Maica Domnului, alaturi de cei care o cinstesc. Este cel de-al doilea mare praznic de peste an, inchinat Sfintei Nascatoare de Dumnezeu. Ea a fost aleasa de catre Sfanta Treime dintre toate fecioarele de pe pamant. Era de neam arhieresc, dupa mama din neamul lui Aaron, fratele lui Moise.

Calendar ortodox luna decembrie 2020. Dupa tata, se tragea din neamul imparatului David. Maica Domnului este una dintre cele mai importante persoane, din preajma Sfintei Treimi. Este si o mijlocitoare pentru noi, toti pacatosii, in fata Fiului ei, Iisus Hristos.

Sfantul Arhidiacon Stefan – 27 decembrie 2020

Este primul martir al crestinilor, fiind ucis cu pietre, dupa ce a fost invinuit de blasfemie. Stia ce urma sa se intample, asa ca a ridicat ochii spre Cer, unde a vazut slava lui Dumnezeu.

Calendar ortodox luna decembrie 2020. “Iata, vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu”. Acestea le stim de la Sf Apostol Pavel, care a pazit hainele celor care se dezbracasera pentru a putea lovi mai cu putere (Faptele Apostolilor 7:56-58)

Zilele cu cruce neagra in luna decembrie 2020:

 • 3 decembrie Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica
 • 4 decembrie Santa Mucenita Varvara
 • 5 decembrie Sfantul Sava cel Sfintit
 • 7 decembrie Sfanta Mucenita
 • 12 decembrie Sfantul Spiridon al Trimitundei
 • 13 decembrie Sfantul Ierarh Dosofei, mitropolitul Moldovei
 • 14 decembrie Sf Mc Elefterie episcopul Ilieriei si mama sa
 • 17 decembrie Cuviosul Danil Sihastru
 • 22 decembrie Sf Ierarh Petru Movila
loading...