Calendar ortodox luni 16 noiembrie 2020. Astazi il praznuim pe Sfantul Apostol si Evanghelist Matei, Astazi este si zi de post pentru credinciosi. Atunci cand Fiul lui Dumnezeu, care este singurul fara de pacat, s-a intrupat in om, a trecut prin Capernaum.

Acolo a vazut un om care lucra la vama. El se numea Matei si Hristos i-a spus: vino dupa Mine! Matei a auzit chemarea cu urechile, dar si cu inima. Asa ca l-a urmat pe Hristos. Domnul nostru a intrat in casa lui Matei si acesta i-a facut ospat. A stat acolo Hristos la masa, impreuna cu ucenicii sai si cu pacatosii si vamesii.

Calendar ortodox luni 16 noiembrie 2020. Ce sfant mare praznuim azi

Fariseii se intrebau cu uimire de ce face asta. Atunci Iisus Hristos a rostit parabola “Nu trebuie doctor celor sanatosi, ci bolnavilor, ca n-am venit sa chem la pocainta pe cei drepti, ci pe cei pacatosi”. Matei l-a urmat so s-a facut ucenic, primind cinstea de a fi numit printre cei 12 apostoli. Matei era fiul lui Afeu si fratele lui Iacob, scrie click.ro.

Insa era cunoscut in lume drept Levi al lui Afeu. Atunci cand a scris Evanghelia, el nu s-a rusinat sa isi marturiseasca pacatele. Le-a povestit tuturor viata sa in pacat, fara sa se ascunda. Sfantul Apostol Matei a scris Evanghelia la doar opt ani de la inaltare. A scris-o in limba aramaica.

Calendar ortodox luni 16 noiembrie 2020. Troparul Sfantului Apostol si Evanghelist Matei

Apostole Sfinte si Evanghelist Matei, roaga pe Milostivul Dumnezeu, ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

Condacul Sfantului Apostol si Evanghelist Matei

Jugul vamii lepadand, la jugul dreptatii te-ai lipit si te-ai aratat negutator intru toate ales, bogatie adunand intelepciunea cea din inaltime. Pentru aceasta ai propovaduit cuvantul adevarului si ai ridicat sufletele celor trandavi, aratand in scris ceasul judecatii.

loading...