Calendar ortodox duminica 15 noiembrie 2020. Astazi romanii praznuiesc mai multi sfinti. Printre sfintii zilei se numara Sfantul Paisie de la Neamt sau Sfantul Paisie Velicicovski. In aceasta zi este si inceputul Postului Craciunului. S-a nascut intr-o familie de preoti din Poltava, Ucraina. Cand a fost botezat, a primit numele de Petru,

Parintii au ales numele dupa numele lui Petru Movila al Kievului, care se cinsteste la data de 21 decembrie, ziua in care s-a nascut Paisie. Din pacate, tatal sau a murit cand Petru avea doar patru anisori. Mama lui a decis sa il dea la scoala Fratiei din Kiev, numita si Academia Movileana.

Calendar ortodox duminica 15 noiembrie 2020. Ce sfinți sărbătoresc românii

Cand avea 16 ani, a parasit atat scoala, cat si familia. A decis sa intre la manastire. A umblat prin mai multe schituri si manastiri ucrainiene. In acest timp a devenit rasofor si a primit numele de Platon. Si-a parasit tara si a trecut in Moldova, acolo unde a fost multumit de viata monahala.

A trecut prin multe nevointe, iar smerenia lui profunda i-a facut pe parintii din Moldova sa ii propuna hirotonisirea. Cand a prins de veste, nu s-a considerat vrednic si a plecat la sfantul munte Athos. Pentru ca nu a gasit o manastire potrivita, a ales sa se retraga in pustie, scrie click.ro.

Calendar ortodox duminica 15 noiembrie 2020. Staretul Vasile de la Poiana Marului l-a gasit si l-a convins sa se calugareasca, sub numele de Paisie. Dupa 17 ani la Athos, a venit in Moldova, unde a fost staret la manastirea Dragomirna. In anul 1794 a trecut la cele vesnice. A fost ingropat in biserica mare a Manastirii Neamt.

Troparul Sfantului Cuvios Paisie de la Neamt

Aparatorule al dreptei credinte si lauda monahilor, Cuvioase Parinte Paisie, din pruncie iubind pe Hristos, ca un alt Avraam ai parasit patria ta, in Muntele Athosului nevoindu-te; si, adunand ceata de ucenici, te-ai asezat in tara Moldovei cea binecuvantata si Manastirea Neamtului rai pamantesc ai facut-o. Pentru aceasta, impreuna cu ingerii, nu inceta a te ruga lui Dumnezeu pentru sufletele noastre.

Condacul Sfantului Cuvios Paisie de la Neamt


Calendar ortodox duminica 15 noiembrie 2020. Pe Cuviosul Paisie de la Neamt, vasul cel ales al Duhului Sfant, pe parintele Filocaliei romanesti si dascalul cel cu multi ucenici, care a hranit pe toti cu invataturile Sfintelor Evanghelii, innoind multe manastiri, sa-l laudam astazi dupa cuviinta, cantandu-i impreuna cu cetele ceresti: Bucura-te, Cuvioase Parinte Paisie, lauda Moldovei si cununa Cuviosilor!

Astazi mai sunt pomeniti:

  • Sfintii Mucenici si Marturisitori Gurie, Samona si Aviv;
  • Sfantul Cuvios Chintian, episcopul Seleuciei;
  • Binecredinciosii imparati Iustin si Teodora;
  • Sfintii Mucenici Elpidie, Marcel, Eustohie.
loading...