Ziua Lupului sau Filipii de Toamna. Maine, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Filip Apostolul. El anunta inceputul Filipilor de toamna, care sunt, spune legenda, apostolii aruncati in groapa plina cu lupi. Chiar daca paganii au vrut sa ii ucida, ei au scapat nevatamati, datorita credintei lor in Hristos, scrie traditii-si-superstitii.ro.

O alta varianta a legendei spune ca Filipii erau sase frati care rataceau prin lume. Ei puteau sa ii poceasca pe cei care nu ii cinsteau cum se cuvine. In folclorul romanesc se mai spune ca au puterea de a apara casele de lupi, de foc, de serpi si de primejdii. Sarbatoarea Filipilor de toamna este sarbatorita atat de femei, cat si de barbatii.

Ziua Lupului sau Filipii de Toamna. Ce este interzis sa faci pe 13 noiembrie 2020

In aceasta zi, este interzis sa maturi, sa dai gunoiul afara din casa, sa macini grane, sa tai si sa cosi. De asemenea, in popor se spune ca atragi ghinionul daca deschizi ferestrele sau dai banii cu imprumut. Daca esti femeie si vrei sa ramai sanatoasa, placuta celor din jur si sa nu suferi de friguri, trebuie neaparat sa respecti regulile in aceasta zi.

Filipii se sarbatoresc si pe 14 noiembrie, cand este ultima zi in care iti poti face poftele, inaintea intrarii in Postul Craciunului. De Lasata Secului, trebuie sa imparti placinte si coltunasi cu branza. Femeile nemaritate care tin post negru in aceasta zi se vor marita, imediat dupa Paste. Daca raman resturi sau firimituri de la masa, de Lasata Secului, se arunca doar spre Rasarit, scrie libertateapentrufemei.ro.

Ziua Lupului sau Filipii de Toamna. Altfel vei alunga belsugul din casa ta. In zilele in care sarbatorim Filipii, se practica si ritualuri magice. Acestea au rolul de a apara gospodariile. Se atarna langa cosul casei o secure sau un topor, pentru a tine lupii la departare de locuinta. Altii leaga gura sobei pentru a ramane inchisa gura lupului. Se crede ca cei care nu respecta aceste traditii, vor avea casa atacata de lupi.

In urmatoarea zi, dupa ziua Sfantului Filip, pe 14 noiembrie, se striga tinerilor necasatoriti. Adica se fac doua focuri din coceni de porumb, pe dealurile de la capetele satului. Se strang flacaii in jurul lor si striga o ora. Apoi, fiecare coboara cu cate o faclie cu flacara luata din foc. Merg cu ele spre casa si abia cand ajung le sting.

Citeste si: Lasata Secului pentru Postul Craciunului 2020. Cand incepe postul si ce trebuie sa faci

loading...