Toti clientii Orange trebuie sa afle asta. Compania a platit scump pentru o capcana in care au cazut mii de romani. Ce s-a intamplat, de fapt? Si de ce a fost penalizata gigantul de pe piata de telecomunicatii din Romania? Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a penalizat compania cu o amenda in valoare de 10.000 de lei.

Citeste si: Orange si Telekom, vestea momentului pentru clienti. Dispare de pe piata din Romania

Cauza a fost o clauza abuziva care a fost inclusa in contractele pentru furnizarea de servicii de telecomunicatii. Aceasta clauza este una potrivit careia clientul a consimtit pentru colectarea si stocarea unei copii a actului de identitate. Insa, aceasta casuta legata de clauza era deja bifata de catre operatorul de date, inainte de semnarea efectiva a contractului, anunta profit.ro.

Toti clientii Orange trebuie sa afle asta. Capcana in care au cazut mii de romani

Orange a decis sa conteste in instanta decizia ANSPDCP. Iar Tribunalul Bucuresti a solicitat atunci lamuriri din partea Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

“Ca urmare a celor constatate in cursul investigatiei din oficiu, operatorul Orange Romania a fost sanctionat cu amenda, in cuantum de 10.000 lei, pentru fapta de «prelucrare nelegala a datelor cu caracter personal», prevazuta de articolul 32 din Legea 677/2001, cu incalcarea articolului 4, aliniatul (1), litera c) si articolului 8 din Legea 677/2001, coroborat cu articolele 2 si 6 din Decizia Presedintelui ANSPDCP 132/2011, intrucat Orange Romania, prin colectarea si stocarea copiilor de pe actele de identitate, solicitate prin contractele de servicii de comunicatii electronice, prelucreaza in mod excesiv date cu caracter personal ce intra sub incidenta articolului 8 din Legea 677/2001, fara a avea consimtamantul expres al persoanelor vizate, fara a fi supus unor prevederi legale exprese sau fara a avea avizul Autoritatii”, a transmis Autoritatea pentru profit.ro.

Citeste si: Telefoane smartphone pana in 1000 de lei. Ce poti cumpara de Black Friday de pe eMAG

Toti clientii Orange trebuie sa afle asta. Se pare ca, in perioada 1-26 martie 2018, compania de telecomunicatii a incheiat niste contracte. Acestea erau pentru furnizarea unor servicii de telecomunicatii mobile. Ele includeau acea casuta, bifata anterior semnarii contractului. Tribunalul Bucuresti solicita acum Curtii sa clarifice in ce situatii poate fi considerata valabil consimtamantul clientilor pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.

Orange Romania trebuie acum sa demonstreze cat de legala a fost, de fapt, abordarea companiei in aceasta situatie. Asta tinand cont ca acesti clienti nu au bifat personal casuta ce tine de consimtamantul lor. De asemenea, instanta trebuie sa decida si daca acele clauze erau sau nu menite sa induca clientii in eroare, privind posibilitatea incheierii contractului, in pofida unui potential refuz de a-si da consimtantul.

Citeste si: Ce salariu are, de fapt, un angajat Orange. Care sunt cel mai bine platiti angajati

loading...