Chiar daca ai de mai mult timp geamuri de tip termopan in casa, este posibil ca acest detaliu sa-ti fi scapat. Afla in randurile de mai jos unde gasesti sageata, ce inseamna si cum poti regla sageata de pe geamul termopan

Geamurile termopan – ingrijire si reglaje

Le apreciem cu totii pentru proprietatile lor extraordinare de izolare termica si fonica. La fel ca orice produs, chiar si geamurile de termopan trebuie reglate si intretinute pentru a functiona asa cum trebuie.

Trebuie sa luam in calcul diferentele de temperatura la care geamurile de tip termopan trebuie sa isi pastreze aceste caracteristici. Da la minime de -30 de grade, pana la veri de 40 de grade, avem o diferenta de 70 de grade Celsius. Pe intregul parcurs al acestui interval termic, geamul termopan trebuie sa functioneze corespunzator. Adica trebuie sa se deschida si sa se inchida, sa ermetizeze corect si sa izoleze fonic.

Insa, la asemenea diferente de temperatura se manifesta si diferente in dilatarea materialelor din care sunt construite. Astfel, pe timpul verii, componentele geamurilor de tip termopan, dar mai ales garniturile de cauciuc, vor fi mai dilatate, vor avea o dimensiune usor mai mare decat iarna.

Asta inseamna ca iarna, distanta dintre geam si toc va creste, creand conditii ideale pentru pierderi termice. Tocmai de aceea, majoritatea modelelor au incluse in constructie niste suruburi care pot fi reglate foarte simplu pentru anotimpul rece sau pentru vara, folosind o cheie Imbus.

Cum se regleaza sageata de pe geamul termopan

Astfel, pentru a te asigura ca ai geamurile reglate pentru iarna, gaseste suruburile de reglaj si roteste-le cu marcajul inspre interiorul tocului. Suruburile de reglaj pot fi identificate dupa punctul pe care il au pe ele, care serveste ca indicator de pozitie. Poti vedea mai jos cum arata un astfel de surub, reglat pe pozitia de iarna:

Similar, reglajul surubului in pozitia opusa va asigura functionarea corespunzatoare pe timpul verii.

In cazul in care nu esti sigur cum se regleaza, poti urmari modificarea de pozitie a pieselor de inchidere. Pozitia de iarna trebuie sa aduca geamul aproape de toc, iar cea de vara sa il indeparteze.

Dincolo de reglajul de etanseitate, este obligatorie si ungerea periodica a feroneriei. Aceasta se realizeaza cam o data pe an, cu ulei de mecanica fina. Uleiul de mecanica fina se injecteaza prin orificiile care sunt marcate cu un simbol de „pipeta de ulei” sau care sunt inscriptionate cu cuvantul „OIL”.

loading...