Calendar ortodox vineri 13 noiembrie 2020. In aceasta zi, romanii il sarbatoresc pe Sfantul Ioan Gura de Aur. El s-a nascut la Antiohia, anul nasterii sale fiind plasat intre 344 si 354. El a fost botezat la varsta de 20 de ani. A studiat filosofia, sub indrumarea lui Andragatiu, si retorica cu Libaniu.

El a fost hirotonit diacon de catre Arhiepiscopul Meletie (381). A fost numit si preot de catre Flavian, urmasul lui Meletie (386). Dupa moartea lui Nectarie, cel care era patriarhul Constantinopolului, a fost ales patriarh al Constantinopolului. A fost hirotonit de catre patriarhul Teofil al Alexandriei, in data de 28 februarie 398.

Calendar ortodox vineri 13 noiembrie 2020. Ce sfant mare sarbatoresc romanii

Ioan a reformat cetatea si preotimea, care se aflau intr-o stare de decadere evidenta. A suprimat luxul resedintei episcopale si a introdus traiul modest. Criticile sale erau indreptate impotriva coruptiei, dar i-au adus numerosi dusmani. Cel mai crunt inamic al sau a fost Teofil de Alexandria, scrie antena3.ro.

Dupa ce Sfantul Ioan Gura de Aur i-a primit pe Fratii Lungi, care erau alungati din Egipt, s-au intensificat problemele. Imparateasa Eudoxia, il convoaca pe Ioan la un sinod la Stejar, ca sa se apere de acuzele aduse. Insa, Ioan nu se prezinta, iar consecinta a fost ca imparatul l-a exilat in Bitinia.

Calendar ortodox vineri 13 noiembrie 2020. Cand a revenit, Sfantul Ioan a inceput iar sa critice dezmatul, asa ca a fost alungat din scaun si torturat in Armenia. Inamicii lui au cerul sa fie trimis la Pityum, un orasel de pe malul Marii Negre. Din nefericire, nu a rezistat drumului, asa ca si-a dat sufletul in data de 14 septembrie 407.

Troparul Sfantului Ierarh Ioan Gura de Aur

Din gura ta ca o lumină de foc stră­lu­cind harul, lumea a luminat. Vistie­riile neiubirii de argint lumii a câștigat. Înălțimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Iar prin cuvintele tale învățându-ne, Părinte Ioane Gură de Aur, roagă pe Cuvântul, Hristos Dum­nezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfantului Ierarh Ioan Gura de Aur

Calendar ortodox vineri 13 noiembrie 2020. Din ceruri ai luat Dumnezeiescul har şi cu buzele tale pe toţi înveţi să se închine în Treime Unuia Dumnezeu, Sfinte Ioan Gură de Aur, preafericite cuvioase, după vrednicie te lăudăm pe tine, că eşti îndreptător, ca cel ce arăţi cele Dumnezeieşti.

Tot in aceasta zi, Biserica face pomenirea Sfantului Cuvios Mucenic Damaschin.

loading...