Calendar ortodox joi 12 noiembrie 2020. Astazi, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Atanasie Todoran. In perioada 22-24 octombrie 2007, s-a decis canonizarea Sfintilor Martiri si Marturisitori: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu.

Proclamarea oficiala a canonizarii lor a avut loc in data de 11 mai 2008, la Manastirea Salva. Sfantul Sinod a decis trecerea lor in randul sfintilor, avand ca zi de pomenire ziua de 12 noiembrie. Sfantul Atanasie Todoran s-a nascut in Bichigiu, sat de pe Valea Salautei. El provine dintr-o familie de tarani liberi.

Calendar ortodox joi 12 noiembrie 2020. Ce sfant praznuim in aceasta zi

Este inrudit chiar cu stramosii poetului George Cosbuc. In tinerete, a facut parte dintr-un regiment care era asezat undeva langa Viena. Din cauza ca i s-a tot amanat eliberarea, a dezertat si a plecat acasa. A fost urmarit de oamenii imparatiei, asa ca s-a refugiat in Muntii Tiblesului, in Maramures si in Tara Chioarului.

Ca pedeapsa pentru dezertare, a fost inchis cativa ani in Turnul Dogarilor din cetatea Bistritei. Dupa eliberare, Sfantul s-a intors la Bichigiu. Pentru ca nu exista un preot ortodox in sat, el s-a opus indarjit impartasirii fiului sau cu azima. Si-a ingropat, in cele din urma, baiatul in ritul credintei stramosesti, scrie antena3.ro.

Calendar ortodox joi 12 noiembrie 2020. Atanasie Todoran a sfarsit frant cu roata de sus in jos. Capul i-a fost legat de o roata. „Pentru ca i-a retinut pe oameni de la unire si de la inrolarea in statutul militar graniceresc…” s-a scris in sentinta de condamnare. Odata cu el au fost spanzurati Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra si Vasile Oichi din Telciu.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

  • Sfantului Cuvios Nil Pustnicul;
  • Sfantului Cuvios Martin de Tours, facatorul de minuni, episcopul Frantei;
  • Sfantului Prooroc Ahia;
  • Sfantului Cuvios Martin, episcopul Tarachinului;
  • Sfintilor Mucenici Antonie si cei impreuna cu dansul Zevina, Ghermanos, Nichifor si Marato, fecioara; a Sfantului Mucenic Arsachie;
  • Sfantului Leon, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfantului Mucenic Sava Nigdeli;
  • Sfantului Mucenic Nicolae Constantinopolitul;
  • Sfantul Ioan cel Milostiv.
loading...