Calendar ortodox miercuri 11 noiembrie 2020. Romanii sarbatoresc unul dintre cei mai importanti sfinti pentru crestinii ortodocsi, in aceasta zi. Sfantul Mina este praznuit de Biserica Ortodoxa, in data de 11 noiembrie. El s-a nascut in Nakiyos, in apropiere de Memphis. A trait in prima jumatate a secolului al III-lea.

Citeste si: Calendar ortodox octombrie 2020. Sarbatorile religioase cu cruce rosie si zilele de post

A ramas orfan cand era doar copil. Tatal lui a murit cand avea doar 11 ani, iar mama lui a murit la doar trei ani dupa acesta. A intrat in armata imperiala. Dar, in data de 23 februarie 303, atunci cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, a parasit armata si s-a retras in desert.

Calendar ortodox miercuri 11 noiembrie 2020. Sarbatoare mare la romani

Acolo s-a dedicat vietii ascetice. Aici l-a intalnit pe Sfantul Macarie Egipteanul. Acesta i-a spus: „Ce cauti intre cer si pamant, Mina, de unul singur? Locul tau este in mijlocul multimii, ca sa ia aminte toti la cuvintele si la faptele tale. Ai schimbat o haina de ostas cu alta, atunci sfarseste pe campul de lupta, ca sa inviezi ca un invingator fara sabie”.

Citeste si: Calendar ortodox noiembrie 2020. Sarbatorile religioase cu cruce rosie si zilele de post

Sfantul Mina i-a implinit cuvintele Sfantului Macarie. A parasit desertul si a ajuns in Cotyaeum, cel mai apropiat oras de desertul in care traise. Aici avea loc o serbare in onoarea zeilor. Sfantul Mina a marturisit ca este crestin, in fata celor ce cinsteau zeii.

Calendar ortodox miercuri 11 noiembrie 2020. Din acest motiv pentru care este luat de soldati si dus inaintea prefectului Pyrrhus. Fiindca a refuzat sa se lepede de credinta in Hristos, i s-a taiat capul, scrie antena3.ro.

Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfantului Stefan de Decani, regele Serbiei;
  • Sfantului Mucenic Victor;
  • Sfantului Mucenic Vichentie;
  • Sfintei Mucenite Stefanida;
  • Sfantului Teodor Marturisitorul sau Studitul, egumenul Manastirii Studion, din Constantinopol.
loading...