Calendar ortodox marti 10 noiembrie 2020. Astazi, romanii sarbatoresc niste sfinti mari pentru crestinii ortodocsi. Ei fac parte din grupul celor cei saptezeci de apostoli. Olimp si Rodion au suferit amandoi o moarte martirica in vremea lui Nero, in cetatea Romei.

Erast a fost un iconom al bisericii din Ierusalim, dar si episcop al Paneadei. Sosipatru a fost episcop la Iconiu, fiind pomenit de Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre romani. Cuart a fost episcop al cetatii Beirutului si a botezat multi elini, patimind pentru credinta lui in Hristos, scrie antena3.ro.

Calendar ortodox marti 10 noiembrie 2020. Ce sfinti sarbatoresc romanii

Astazi are loc pomenirea Sfantului Mucenic Orest. El a patimit in vremea imparatului Diocletian. Sfantul a fost prins de catre guvernatorul Maximin si a fost obligat sa cinsteasca zeilor pagani. Sfantul Orest i-a raspuns: „Te inseli amarnic, ighemoane, necunoscand adevarul! Iata, zeii acestia sunt facuti din aur si argint, din arama si din fier, pentru inselaciunea omeneasca. Ei nici nu vad si nici nu aud, fiind lucruri facute de maini omenesti, care nu pot a-si ajuta lor, nici a face bine altcuiva. Pentru ce dar sa ma inchin lor?”

Calendar ortodox marti 10 noiembrie 2020. Atunci a fost batut crunt cu mai multe unelte, in asa hal, incat s-au schimbat patruzeci de ostasi si uneltele s-au rupt in bucati. Pe trupul lui nu mai era loc fara rani. Mucenicul in sus a zis: „Dumnezeule, fa cu mine semn spre bine, ca sa vada cei ce ma urasc si sa se rusineze”.Dupa ce a zis asta, a suflat asupra idolilor aflat in capiste. De indata au cazut toti si s-au risipit ca praful. Atunci, Sfantul a strigat catre ighemon, zicandu-i: „Unde este taria zeilor tai, pentru ce nu si-au ajutat lor?”

Calendar ortodox marti 10 noiembrie 2020. Imediat au fugit toti afara din capiste, fiind cuprinsi de frica. Apoi a iesit si mucenicul, iar capistea s-a cutremurat si a cazut toata. Sfantul a fost tinut in temnita sapte zile fara mancare si bautura, coastele i-au fost arse cu fierul, i-au batut 20 de cuie in calcaie si a fost legat de un cal salbatic.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

  • Sfantului Arsenie Capadocianul;
  • Sfantului Cuvios Teostirict din Simvola;
  • Sfantului Cuvios Nonnos;
  • Sfantului Sfintitului Mucenic Mil, episcopul, cu doi ucenici ai sai;
  • Sfintilor Mucenici Caliopie, Nir si Orion.
loading...