Calendar ortodox luni 9 noiembrie 2020. Astazi este o zi importanta pentru crestinii ortodocsi din Romania. In aceasta luna, in ziua a noua, are loc pomenirea Sfintilor Mucenici Onisifor si Porfirie. In perioada in care traiau ei, crestinii erau prigoniti. Au fost adusi la judecata, din cauza credintei lor. Acolo, au stat drepti si fara frica. marturisind pe Hristos Dumnezeu adevarat.

Din aceasta cauza, au fost pusi pe un gratar de fier ars. Patimeau din cauza oamenilor, dar Dumnezeu ii pazea, asa ca au scapat nevatamati. Atunci paganii le-au legat picioarele de niste cai salbatici, pe care i-au gonit. Au fost tarati multe ceasuri peste spini si stanci, pana si-au dat sufletul in mainile Domnului. Atunci cativa crestini au luat pe ascuns moastele lor si le-au asezat in satul pangheanilor.

Calendar ortodox luni 9 noiembrie 2020. Ce sarbatoresc romanii

Tot in aceasta zi, are loc pomenirea Preacuvioasei Maicii noastre Matroana. Ea a trait in perioada imparatului Leon cel Mare, din Perga Pamfiliei. Dupa ce s-a casatorit, a avut o fiica. S-a dus atunci la Constantinopol, unde a cunoscut o fecioara pe numele Evghenia. Dupa ce si-a dat seama ca vrea sa il slujeasca pe Domnul, si-a lasat fiica pe mana unei femei, scrie antena3.ro.

Tot astazi, are loc pomenirea Cuvioasei Teoctista din insula Lesbos. Ea a trait in secolul al IX-lea. A fost data de copila la casa de fecioare si s-a facut calugarita. Cand a implinit optsprezece ani, s-a dus sa isi vada sora in satul din apropiere. Aici au venit la Mitilina niste talhari cretani, condusi de faimosul Nisiris. Cand au fost scosi robii la vanzare, sfanta a reusit sa evadeze si s-a ascuns in padure, unde a trait vreme de 30 de ani.

Calendar ortodox luni 9 noiembrie 2020. Astazi, luni, 9 noiembrie 2020, romanii mai fac si pomenirea:

  • Cuviosului Parintelui nostru Simeon Metafrastul, care cu pace s-a savarsit, Sfintelor femei Eustolia si Sopatra,
  • Sfantului Mucenic Antonie.
  • Sfintilor Cristofor si Mavra, care de sabie s-au savarsit.
  • Preacuviosului Ioan Colovul, care cu pace s-a savarsit.
  • Cuviosului Eladie, care cu pace s-a savarsit,
  • Sfintilor Mucenici Narsi si Artemon.
loading...