Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Ce traditii si superstitii respecta romanii in aceasta zi? Credinta populara spune ca Arhanghelul Mihail poarta cu el cheile Raiului. Lupta impotriva Diavolului si ii vegheaza pe cei bolnavi. Daca le este scris sa moara, Mihail sta langa capul lor, pe partea dreapta. Se spune ca in stanga sta chiar Necuratul.

Cand Diavolul incearca sa fure sufletul celui care moare, Arhanghelul ii reteaza capul cu sabia. Se spune ca atunci incaperea se umple de sange. Tocmai de aceea, camera in care se moare trebuie curatata si spalata temeinic. Daca bolnavul trebuie sa mai traiasca, Arhanghelul se pune la picioarele lui.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril – traditii si superstitii

Astazi, trebuie neaparat sa aprinzi o lumanare. Se spune ca doar asa vei putea fi calauzit spre Rai in viata de apoi. In credinta populara se mai spune ca Sfantul Mihail este si protectorul Lunii si al Soarelui. El se lupta cu diavolii cand incearca sa le fure de pe cer. In ziua de 8 noiembrie, gospodinele coc turta aretilor.

Aret inseamna, de fapt, berbecul despartit de oaie. In aceasta zi, ei sunt pusi din noi in staului oilor. Aceasta turta este preparata din grau si porumb si este aruncata printre oi. Daca pica cu fata in sus, atunci animalele vor avea viata buna. Daca pica cu fata in jos, prevesteste necazuri pentru oi, scrie libertatea.ro.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Gospodinele au interzis cu desavarsire sa lucreze in ziua acestei sarbatori. Se spune in popor ca cei care incalca aceasta regula, se va chinui din greu inainte sa moara. In ziua de dinaintea sarbatorii se fac praznice pentru pomenirea mortilor. Finii trebuie sa mearga in vizita la nasi si sa le duca in dar niste colaci.

Rugaciune la Sfintii Mihail si Gavril

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ti Arhanghelul Tau, Mihail, spre ajutorul robului Tau (se rosteste nu), sa-l scoata din mana vrajmasilor vazuti si nevazuti! O, mare Arhanghel Mihail revarsa mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rosteste numele celui care se roaga)”

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. „Arhanghele Mihail, capetenia cetelor ingeresti, voievod al puterilor ceresti, al heruvimilor, al serafimilor si al tuturor ingerilor, fii mie pazitor, ajutatorla nevoie, in singuratate, la drum si pretutindeni. Izbaveste-ma, mare Arhanghel, de toate inselaciunile viclene ale diavolului si auzi-ma pe mine, pacatosul (se rosteste numele celui care se roaga), care ma rog tie si chem numele tau cel sfant.

Grabeste-te spre ajutorul meu si auzi rugaciunea mea! Pe toti cei ce-mi stau impotriva biruieste-i cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci, cu rugaciunile Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, cu ale sfintilor ingeri si cu ale Sfintilor Apostoli. Apara-ma de cutremure, de potop, de razboaie, de orice rau si izbaveste-ma de cel viclean, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”

loading...