Klaus Iohannis a semnat decretul. Gestul presedintelui Romaniei este o veste uriasa pentru milioane de romani care muncesc in strainatate. Legea promulgata permite protectia lucratorilor romani din alte tari. A fost semnat decretul care vizeaza promulgarea actului normativ pentru modificarea si completarea Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.

Citeste si: Scade varsta de pensionare. Klaus Iohannis a semnat. Ce romani ies mai devreme la pensie

Acest act normativ vizeaza activitatea desfasurata cu caracter sezonier si ofertele ferme de locuri de munca in afara granitelor, pentru incheierea contractelor individuale de munca. De asemenea, mai vizeaza si stabilirea unor noi elemente privind costurile de transport, conditiile de cazare si conditiile de cordare a indemnizatiei pentru asigurarea hranei zilnice.

Klaus Iohannis a semnat decretul. Veste uriasa pentru milioane de romani din strainatate

Conform acestei legi promulgate de presedinte, un lucrator sezonier reprezinta un cetatean roman care este angajat pentru o perioada determinata. Aceasta perioada nu trebuie sa depaseasca un total de 90 de zile. El trebuie sa fie angajat pentru o activitate care se desfasoara in functie de succesiunea anotimpurilor.

Citeste si: Ce salariu are, de fapt, Carmen Iohannis. Cati lei incaseaza lunar

Poate munci acolo in baza unui contract sau a unui document echivalent, ne informeaza evz.ro. Conform actului normativ, pentru aceste intelegeri, tratate, acorduri sau conventii, partea romana negociaza inclusiv conditiile de cazare, decontarea cheltuielilor de transport dus-intors pana la domiciliul din tara noastra, precum si acordarea unei indemnizatii pentru hrana zilnica.

Klaus Iohannis a semnat decretul. „La negocierea acordurilor, intelegerilor, tratatelor sau conventiilor, partea romana va urmari respectarea principiului egalitatii de tratament si a reglementarilor aplicabile in ceea ce priveste nivelul salariului minim in statul de primire, durata timpului de lucru si de odihna, conditii generale de munca, sanatatea si securitatea in munca, asigurarea pentru accidente de munca sau boli profesionale si securitate social”, se arata in lege.

Atunci cand cazarea este asigurata de catre angajator, respectand toate standardele generale in materie de siguranta si sanatate, atunci lucratorului sezonier i se poate opri o suma pentru plata chiriei. Insa, acest cost NU poate fi mai mare de 25% din remuneratia sa neta, asa cum prevede legea.

Citeste si: Ce salariu are Patriarhul Daniel. Cati bani castiga fata de Klaus Iohannis

loading...