Joseph Biden este favoritul turului de scrutin din America. Dupa numararea a peste 70 % din voturi, acesta este peste contracandidatul sau, Donald Trump. Alegerile au avut loc pe data de 3 noiembrie 2020, iar acum se numara ultimele voturi.

UPDATE. Joe Biden a castigat alegerile in SUA. Anuntul a fost facut dupa actualizarea rezultatelor oficiale din statul Pennsylvania.

Cine este Joe Biden? Joseph Robinette Biden s-a nascut pe data de 20 noiembrie 1942 in Scranton, Pennsylvania si este un om politic american, al 47-lea vicepresedinte al Statelor Unite in timpul mandatelor prezidentiale ale lui Barack Obama. In plus, Joe Biden a candidat din partea Partidului Democrat si la alegerile prezidentiale din 2020.

Inainte de a fi vicepresedinte, a fost senatorul senior al Statelor Unite pentru statul Delaware. El a indeplinit functia de senator timp de 36 de ani – din anul 1973 pana in 2009.

Pe 27 august 1966, Bident, atunci student la drept, s-a casatorit cu Neilia Hunter, care venea dintr-o familie influenta din Skaneateles, New York. Pe atunci, Joe Biden era inscris la Universitatea Syracuse.

Joe Biden, senator la 30 de ani

La 3 ianuarie 1973, Biden a devenit senator la varsta de 30 de ani – varsta minima pentru a deveni senator american – si astfel a fost al saselea cel mai tanar senator din istoria Statelor Unite. Ulterior, Biden a fost ales de sase ori , in alagerile din 1978, 1984, 1990, 1996, 2002 si 2008. obtinand de obicei aproximatic 60 la suta din voturi.

Pe data de 23 august 2008, Barack Obama l-a ales pe Joe Biden drept candidat pentru functia de vicepresedinte. El a devenit vicepresedinte la 20 ianuarie 2009. Joe Biden este primul vicepresedinte al Statelor Unite ale Americii din Delaware si primul romano-catolic care ajunge in aceasta functie.

Joe Biden a vizitat Romania

Pe data de 21 mai 2014, Joe Biden a sosit in Bucuresti intr-o vizita oficiala, in calitate de vicepresedinte SUA. Oficialul a venit la noi pe fondul uriaselor tensiuni din Europa de Est: atunci Rusia a anexat Crimeea, iar Ucraina era in pragul unui razboi civil.

In acel context, Romania adapostea baze americane, scutul anti-racheta, dar si avioane de vanatoare ale Aliantei. Joe Biden a sosit la Bucuresti la bordul unui Boeing C32, o varianta speciala a intercontinentalului 757. Avionul poarta numele de cod Airforce two si este o fortareata zburatoare, configurata pe masura celui de-al doilea om din administratia americana.

Joe Biden a venit insotit de sotia sa, Jill Biden si a avut intrevederi cu presedintele Romaniei de atunci Traian Basescu si cu premierul Victor Ponta.

Nu a fost prima vizita in Romania. In septembrie 1999, Joe Biden a aterizat in Bucuresti in calitate de lider democrat al Comitetului pentru Relatii Externe al Senatului Statelor Unite.

“Mi-a placut intotdeauna Romania, o tara extraordinar de frumoasa. Imi amintesc acum cand am venit aici, acum cateva decenii. Aum pot sa contat progresele pe care le-ati realizat intre timp”, a declarat Joe Biden in timpul vizitei din 2009.

El a declarat ca a venit in Romania impreuna cu fiica si cu nepoata sa, de 11 ani, mentionand ca si-a dorit ca acestea sa cunoasca realitatile acestei zone din Europa.

“Ma intorc (in Romania n.r.) nu numai cu delegatia oficiala, dar mi-am adus si nepotica, de 11 ani, si fiica, pentru ca vreau sa inteleaga, sa vada aceste regiuni”, a precizat Biden, intr-un discurs.

loading...