Raed Arafat explica noile restrictii. Carantina partiala din toata tara incepe luni, 9 noiembrie 2020. Atunci vor intra in vigoare noile restrictii. Conform deciziilor luate de autoritati, circulatia pe timp de noapte, intre orele 23.00 si 5.00 va fi interzisa. Masura va fi luata cu cateva exceptii, anunta Digi24.

Romanii vor avea asadar nevoie de o declaratie pe propria raspundere. Este necesara in cazurile in care ies din casa dupa ora 23.00. Aceasta hartie trebuie sa contina cateva date esentiale. Citeste AICI ce trebuie sa contina neaparat.

Raed Arafat explica noile restrictii. Se intampla in toata tara

Astazi, vineri, 6 noiembrie 2020, Raed Arafat a iesit public cu niste explicatii pentru noile masuri restrictive. El sustine ca masura cea mai eficienta pentru a putea trece cu bine de pandemie reprezinta purtatea mastii in spatiile deschise, in toata tara. Romanii ar trebui sa faca asta indiferent de numarul cazurilor.

„Este poate masura ca reva duce cel mai mult la limitarea raspandirii virusului, daca e respectata. Va depinde de implicarea fiecaruia dintre noi, fiecare poate prin gesturi simple sa ajute si sa fie parte din acest efort major pentru a limita impactul virusului”, a spus Arafat.

Raed Arafat explica noile restrictii.  De asemenea, Arafat a mai spus ca masura inchiderii magazinelor la ora 21.00 este menita sa limiteze mobilitatea si contactul cu alte persoane, reducand astfel riscul raspandirii cazurilor. Companiile care vor avea program normal sunt cele care fac livrari la domiciliu, benzinariile si farmaciile.

Arafat a mai explicat si de ce a fost limitata deplasarea persoanelor intre orele 23.00 si 05.00. „Este intervalul in care tinerii, cel mai mult, se deplaseaza, se viziteaza, fac petreceri, inclusiv poate afara. Sunt studii facute si in alte state care arata ca exista impact, mai multe tari au luat aceasta masura”, afirma secretarul de stat.

Ce se intampla cu cresele, cu terasele si mall-urile

Raed Arafat explica noile restrictii. „Cu racirea vremii, la unele terase, chiar daca sunt in afara spaiului inchis al unui restaurant, au devenit si ele inchise. S-au pus sticla si diverse tipuri de pereti, pentru a pastra caldura, dar ele devin spatii inchise.

Definirea este clara, incat acelea care se incadreaza in definirea spatiilor inchise, asa cum a fost prevazuta in legea produselor de tutun, un spatiu inchis este cel care are acoperis si doua laturi, indiferent daca sunt permanente sau temporare”, precizeaza Arafat.

Raed Arafat explica noile restrictii. Cresele si after-school-urile raman deschise. „Orice spatiu care are astfel de descriere se trateaza ca spatiu inchis si se aplica regula spatiilor inchise din restaurante dupa incidenta. Aceste spatii nu pot fi tratate ca terase in spatii deschise.

Am avut un mecanism, dar pana acum era pentru scoli in mod individual, se luau decizii la nivel local. Acum, fiind o decizie generala, era necesar sa se ia o masura nationala, iar ministrul Educatiei poate, pe baza ordonantei, sa emita acest ordin si sa treaca invatamantul in online”, a mai precizat Raed Arafat, conform Digi24.

loading...