Black Friday 2020. Chiar daca suntem in plina pandemie, numeroase companii se pregatesc pentru acest eveniment. Insa, exista si numeroase pericole care ii pandesc pe amatorii de cumparaturi online. Paul Anghel, directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), vine cu sfaturi inainte de ziua cea mare.

Cumparatorii trebuie neaparat sa se informeze amanuntit atunci cand isi doresc sa cumpere un produs in perioada cu cele mai mari reduceri de preturi. La ce trebuie sa fie atenti cumparatorii, ce pot face daca un produs este defect sau cum indentifica o reducere falsa, toate acestea sunt niste intrebari pentru care va oferim astazi raspunsurile.

Black Friday 2020. Ce faci daca un produs este defect

„Daca produsul se defecteaza sau nu respecta specificatiile, consumatorul are dreptul la repararea, inlocuirea, restituirea contravalorii sau reducerea corespunzatoare a pretului in cazul in care produsul este defect sau nu respecta specificatiile. Ca regula, initial, se poate alege intre reparare si inlocuire, dar vanzatorul se poate opune masurii alese daca are costuri mai mari pentru punerea in practica a acesteia in comparatie cu cealalta”, mentioneaza directorul general al ANPC.

„De aceea, in practica, repararea este prima masura care se ia de pentru a asigura functionalitatea produsului. Inlocuirea poate interveni in cazul in produsul nu mai poate fi reparat si se va face numai cu un produs identic.

Black Friday 2020. In ceea ce priveste produsele de folosinta indelungata, cum ar fi dispozitivele electronice, daca, in cursul perioadei de garantie, totalul intervalelor in care produsul nu a functionat din cauza defectelor depaseste 10% din respectiva perioada de garantie, consumatorul poate solicita inlocuirea sau o rambursare a pretului”, adauga Paul Anghel.

Ce trebuie sa stii daca faci cumparaturi online?

Din momentul in care a primit un produs comandat online, consumatorul are dreptul legal de a denunta contractul si 14 zile pentru a returna produsul, in cazul in care nu este multumit de el, fara sa fie obligat sa invoce vreun motiv, conform Digi24.

Black Friday 2020. In acest caz, consumatorul poate primi banii de la comerciant in termen de 14 zile de la primirea produsului. Returnarea sumei nu poate avea loc mai tarziu de 4 zile de la data la care este informat de decizia de retragere din contract a consumatorului.

„Anul acesta, Black Friday se va desfasura in conditii speciale fata de anii precedenti si, in cazul in care consumatorii considera ca drepturile le-au fost incalcate, le recomand sa ne semnaleze orice abatere si ii asiguram ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor le va acorda tot sprijinul.

Black Friday 2020. Vanzarile cu pret redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vanzari promotionale) trebuie sa respecte o serie de reguli de fixare si publicitate a preturilor”, atrage atentia Anghel.

„Indiferent ca este vorba de un magazin online sau de unul clasic, pretul trebuie intotdeauna afisat clar, lizibil, in lei si cu toate taxele incluse (TVA si alte taxe suplimentare, daca este cazul)”, mai afirma Paul Anghel.

Cum iti dai seama daca reducerea de Black Friday este reala?

Black Friday 2020. Potrivit sursei citate, cea mai sigura varianta este sa notezi din timp pretul produselor pe care vrei sa le cumperi, apoi vei observa diferenta de pret.

„Intocmiti o lista cu produsele pe care doriti sa le achizitionati si cu preturile actuale ale acestora. Acest lucru va va ajuta sa evitati falsele reduceri de preturi, de exemplu atunci cand comerciantii maresc pretul si aplica procentul de reducere la pretul astfel majorat”, afirma Anghel.

loading...