Batrana cu pensia de 15 lei. Cazul unei femei in varsta de 76 de ani, care traieste intr-un catun din Muntii Apuseni, a zguduit o tara intreaga. Tanti Fica traieste singura intr-un catun din judetul Alba, dupa ce a ramas vaduva in urma cu sapte ani. Dupa moartea sotului, ea primeste lunar o pensie de… 15 lei, bani cu care trebuie sa se descurce.

Tanti Fica are 76 de ani si are domiciliul in catunul Fantanele, la aproape 10 kilometri de centrul comunei Ceru Bacainti din Muntii Apuseni. Cazul femeii a fost prezentat la emisiunea Izolati in Romania de la TVR, iar cei care doresc sa o ajute pot gasi informatii pe grupul de Facebook “Ajutor pentru tanti Fica”. Detalii AICI.

Batrana cu pensia de 15 lei

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, nu a ramas indiferenta in fata acestui caz social impresionant. Astazi, 2 noiembrie 2020, a anuntat primele masuri, printr-o postare pe contul oficial de Facebook.

„Principala problema a sistemului public este ca nu asuma greselile. Evaluarea functionarilor se face mult prea formal ca oamenii sa simta ca activitatea lor (si, normal ar fi, si salarizarea) se bazeaza pe indicatori de performanta. In mandatul meu, au tinut pasul cu mine doar cativa manageri de institutii din coordonarea ministerului.

Sunt oameni carora le-am spus ca doresc sa stiu in primul rand greselile, ca vreau sa isi asume ceea ce nu merge ca sa corectam. Ei au facut performanta. Nu toti! Cei care nu pot, nici nu recunosc, au alte preocupari, ii vezi din prima. Sunt supravietuitorii sistemului, sub protectia unei legi a functionarilor publici/a unei jurisprudente in justitie”, a scris Violeta Alexandru.

Batrana cu pensia de 15 lei. „Si mie mi s-a intamplat sa gresesc in toata activitatea mea. Am gresit, am spus, am asumat, am propus solutii de rezolvare. Lucrurile nu se insanatosesc in Romania daca ascundem greselile. Este de preferat sa nu apara greseli (ma refer la cele dintr-o eroare umana, nu la cele intentionate care nu se tolereaza!) dar intr-o institutie cum este Casa de pensii, de exemplu, unde se lucreaza cu atat de multe dosare, calcule, adeverinte, etc. exista si aceasta posibilitate care trebuie sa aiba un caracter exceptional”, a continuat Ministrul Muncii.

Violeta Alexandru, decizie transanta in cazul batranei

Batrana cu pensia de 15 lei. „Informatia aparuta in presa (ziare.com, 26.10.2020) cu privire la doamna F.J. din judetul Alba care incasa doar 15 lei ca indemnizatie de urmas (suma neactualizata), este corecta. Ma intreb de ce doar eu citesc aceste informatii si refuz sa le ignor? Pentru mine nu conteaza daca insista presa sau nu pe o tema, orice informatie trebuie verificata.

Urmare a verificarilor solicitate de mine, in urma articolului de presa, s-a constatat ca doamnei F.J. Casa teritoriala de Pensii nu i-a actualizat indemnizatia de urmas dupa sotul beneficiar al legii nr. 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950 – 1961″, a mai adaugat Violeta Alexandru.

Batrana cu pensia de 15 lei. In mesajul postat pe Facebook, Ministrul Muncii a anuntat si niste masuri luate in cazul batranei.

„Am cerut explicatii si, bineinteles, o informare privind masurile luate. Doamnei i se va face dreptate, i se vor achita sumele restante. Imi cer scuze, doamna! Noroc ca am reusit alaturi de colegii mei parlamentari, sub coordonarea liderului Florin Roman, sa modificam de curand legea pensiilor prin care erorile angajatilor sistemului public, prin neacordarea unor drepturi de care ar fi beneficiat titularul de pensiei prin efectul legii, nu se mai prescriu, iar oamenii isi vor primi drepturile cuvenite”, a adaugat Violeta Alexandru.

Batrana cu pensia de 15 lei. „Nu sunt un om fericit vazand ca se greseste si, de fapt, vazand ca greseala nu este asumata. Asta mi se pare cea mai grava problema a sistemului public in zilele noastre”, si-a incheiat mesajul.

loading...