Cum il poreclisera romanii pe Ceausescu. Pe la mijlocul anilor ’80, Ceausescu se credea la apogeul puterii. Cultul personalitatii ajunsese la apogeu. Romanii erau obligati sa ii inchine ode maretului conducator. Insa, in strainatate, mitul liderului comunist incepea sa apuna.

Existase o perioada in care politica independenta fata de URSS ii atrasese simpatia unora. Acum insa jurnalistii din Occident nu se mai fereau sa isi exprime onest parerile. Un astfel de jurnalist a fost si David Binder. El a scris un astfel de material in numarul din 30 noiembrie 1986 al ziarului The New York Times.

Cum il poreclisera romanii pe Ceausescu, in secret

Cei de la evz.ro ne prezinta acum, in premiera pentru Romania, celebrul material care a aruncat bomba in presa internationala la acea vreme. Randurile jurnalistului ne dezvaluie atmosfera din tara noastra. Asta dincolo de imaginea creata de regimul comunist.

„Prima intrebare pe care oamenii ti-o pun cand afla ca tocmai ai petrecut o ora cu Nicolae Ceausescu este: ‘Cum arata?’. Asta mi s-a intamplat cu receptionera de la hotel, cu chelnerul restaurantului, cu taximetristul, cu functionarul agentiei de turism si cu diplomatii straini de la Bucuresti. Explicatia e cat de poate de simpla. In statul politist care este astazi Romania, toata lumea se ocupa de deductii”, scria jurnalistul in articol.

Cum il poreclisera romanii pe Ceausescu. „Si toata lumea se intreaba daca presedintele Ceausescu mai are mult de trait. In urma cu un an, el n-a avut niciun fel de aparitii publice timp de cateva saptamani si a aparut zvonul ca ar avea cancer de prostata. Dar acum, liderul in varsta de 68 de ani parea, cel putin pentru un om fara nicio pregatire in domeniu cum sunt eu, mai mult sau mai putin in forma”, a adaugat David Binder.

Documentul care dezvaluie tot

Se pare ca jurnalistul a avut de suferit din cauza unui articol care l-a scos din minti pe Nicolae Ceausescu. I s-ar fi interzis chiar accesul in Romania, in perioada in care dictatorul abia preluase conducerea tarii.

Cum il poreclisera romanii pe Ceausescu. “Zece ani mai tarziu, am fost readmis, revenind din nou in 1979 si 1983. Intre timp, presedintele roman devenise un fel de rege comunist. In mare parte din cauza dezvoltarii sistematice a unui cult al personalitatii care le-a egalat sau chiar le-a depasit pe cele ale lui Stalin din Rusia, Mao din China si Tito din Iugoslavia. In momentele de taina. romanii il numesc, de altfel, „Mao-Cescu”, dezvaluia jurnalistul.

loading...