Cutremurul de la Izmit. De parca nu era de ajuns suferinta cauzata de pandemie, astazi Turcia a mai marcat un episod negru al istoriei. Un cutremur de 6.7 grade pe scara Richter, produs la doar 10 kilometri adancime, a avut efecte devastatoare.

Citeste si: Ce a facut Toma Caragiu, inainte sa moara la cutremurul din ’77. Ultima promisiune facuta sotiei

Zeci de cladiri din Izmit s-au prabusit, iar bilantul pana la aceasta ora indica cel putin 12 morti in Turcia si doua persoane decedate in Grecia. Seismul a provocat si aparitia unui tsunami, care a adus mai multe pagube in zona. Numarul ranitilor depaseste cateva sute, scrie Digi24.

Cutremurul de la Izmit. Tragedia din 1999 care a ucis 18.000 de persoane

Mii de oameni au iesit pe strazi, incercand sa gaseasca supravietuitori sub ruine. Imaginile infioratoare au facut inconjurul lumii. Unele dintre ele sunt greu de vizionat. Insa, poporul turc nu trece pentru prima oara printr-o astfel de tragedie. In anul 1999, in ziua de 17 august, orasul Izmit a fost martorul unei drame colosale.

Citeste si: Orasul secret de sub Focsani. A iesit la iveala dupa cutremurul din 1977

Un seism puternic, de 7,6 pe scara Richter a ucis nu mai putin de 18.000 de persoane, ranind peste 40.000 de persoane. Cutremurul a fost atat de intens, incat s-a resimtit si in Romania, la Bucuresti. Tot calvarul a durat aproximativ 40 de secunde, un interval asemanator cu al al seismului de astazi.

Cutremurul de la Izmit. S-a produs la o adancime de doar 15 kilometri. In afara de Izmit, a mai avut de suferit si orasul Istanbul, precum si intreaga zona de nord-vest a tarii, intens industrializata. Din aceasta cauza, dezastrul natural de atunci a afectat grav si economia Turciei.

Citeste si: Ce au descoperit oamenii de stiinta la 2.900 de kilometri sub pamant

Cutremurul de atunci a provocat un incendiu masiv, in urma prabusirii unui turn al rafinariei Tupras. Acolo erau stocate in jur de 700.000 de tone de petrol. La fel ca acum, s-a produs un tsunami in Marea Marmara. Valurile au fost atat de puternice incat au distrus bazele navale din golful Izmit.

loading...