Ce inseamna fenomenul La Niña. Cei de la Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) au dat acum o veste alarmanta. Se pare ca fenomenul La Nina se va manifesta mai intens anul acesta. Totul va dura pana in ianuarie 2021. Se preconizeaza ca vor veni niste precipitatii abundente, dar si furtuni puternice.

Citeste si: Ultima profetie a Babei Vanga. Ce spune despre viitorul omenirii

Aceste fenomene meteo extreme vor afecta in mod deosebit anumite regiuni geografice care sunt vulnerabile din punct de vedere economic si social. OMM au lansat un avertisment pentru guvernele lumii. Conducatorii trebuie sa se pregateasca pentru manifestari metorologice extreme.

Dezastrul natural care va lovi Terra

Acestea vor avea efecte devastatoare mai ales in sectoarele vulnerabile. Printre acestea se numara agricultura, sanatate si resursele de apa.

Citeste si: Descoperirea facuta in Romania cu ajutorul satelitului. Imaginile care fac inconjurul lumii

“OMM isi ridica nivelul de sprijin si consiliere pentru agentiile internationale umanitare in incercarea de a reduce impactul asupra celor mai vulnerabili, intr-o vreme cand capacitatile prin care trebuie sa faca fata sunt afectate de pandemia de COVID-19”, se arata intr-un comunicat al Organizatiei, conform Digi24.

Ce inseamna fenomenul La Niña. Anul acesta, fenomenul La Nina va fi moderat spre intens. Ultima oara cand a avut loc un astfel de fenomen intens a fost in perioada 2010-2011. A fost apoi urmat de unul moderat, manifestat in 2011-2012. Conform unor prognoze sezoniere, cele mai importante anomalii ale precipitatiilor asociate cu La Nina vor afecta cel mai grav regiunea Cornului Africii, Asia Centrala, Asia de Sud-Est, o parte dintre insulele din Pacific si regiunea nordica a Americii de Sud.

Ce inseamna fenomenul La Niña, de fapt

Acest fenomen se refera, de fapt, la racirea la o scara larga a temperaturilor de la suprafata oceanului in centrul si estul Oceanului Pacific ecuatorial. Aceasta racire se combina cu schimbarile din circulatia atmosferica de la tropice, conform sursei citate anterior. In mod obisnuit, are un impact opus opus de El Nino, in ceea ce priveste vremea.

Citeste si: Cum arata, de fapt, Soarele de aproape. Detaliul neasteptat vazut de specialisti, in imagini

Ce inseamna fenomenul La Niña. “El Nino si La Nina sunt motoare importante ale sistemului climatic planetar care apar in mod natural. Dar toate evenimentele climatice care apar in mod natural se desfasoara acum pe fundalul unei schimbari climatice produse de oameni, care exacerbeaza vremea extrema si afecteaza ciclul apei”, a declarat secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas.

“In mod obisnuit, La Nina are un efect de racire a temperaturilor globale. Insa este mai mult decat dezechilibrata de caldura prinsa in atmosfera noastra de catre gazele cu efect de sera. Astfel, 2020 ramane pe cursul de a fi unul dintre cei mai caldurosi ani inregistrati. Iar perioada 2016-2020 este asteptata sa fie cea mai calda perioada de cinci ani care s-a inregistrat vreodata. Anii cu La Nina sunt acum mai calzi decat anii cu evenimente El Nino puternice din trecut”, a mai spus profesorul Taalas.

loading...