O noua declaratie pe propria raspundere in Romania. Ministerul Educatiei a adoptat doua decaratii pe propria raspundere, atat pentru profesori, cat si pentru parinti sau elevi. Acestea au menirea de a interzice difuzarea pe internet a inregistrarilor sau fotografiilor facute in timpul cursurilor online.

O noua declaratie pe propria raspundere in Romania

Este pentru prima data cand obligatia semnarii unei declaratii revine si elevilor. Declaratia invoca articole din Legea Educatiei si Ordinul 5545/2020 al ministrului Educatiei, dar si Codul Penal.

Mai jos redam textul declaratiei:

„Declaratie

In conditiile desfasurarii activitatilor didactice la nivelul unitatii de invatamant inclusiv prin intermediul tehnologiei si al internetului in conformitate cu dispozitiile din Legea Educatiei nationale cu modificarile si completarile ulterioare articolul 273 alineatul 3 inregistrarea prin orice procedee a activitatii didactice poate fi facuta numai cu acordul celui care o conduce.

Multiplicarea sub orice forma inregistrarilor activitatii didactice de catre elevi sau de catre alte persoane este permisa numai cu acordul cadrului didactic respectiv

Metodologia cadru privind desfasurarea activitatilor didactice prin intermediul tehnologiei si al internetului precum si pentru prelucrarea datelor cu caracter personal aprobate prin ordinul 5545/2020, art 6

Subsemnatul, parinte/tutore legal al alevului inmatriculat in, ma oblig sa nu inregistrez prin nici un procedeu activitatile didactice si sa nu le multiplic sunt nicio forma fara acordul cadrului didactic care conduce sau realizeaza activitatea respectiva
sa iau toate masurile pentru a preveni inregistrare activitatilor didactice sau multiplicarea inregistrarilor acestora in absenta acordului cadrului didactic care conduce/realizeaza activitatea respectiva.
Declar, sustin si semnez ca am luat cunostinta de intregul continut, precum si de prevederile articolului 326 din Codul penal privind falsul in declaratii.
Parinte ……
Elev…..”

Conform articolului 326 din Codul Penal, „declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda”.

O declaratie similara trebuie sa fie completata si de catre profesori, invatatori si educatori


Sursa: edupedu.ro
Foto: edupedu.ro si Antena 3

loading...