Calendar ortodox joi 29 octombrie 2020. In aceasta zi, romanii o sarbatoresc pe Sfanta Mucenita Anastasia. Numele ei inseamna, de fapt, inviere. Ea a trait in vremea imparatilor pagani Deciu (249-253) si Valerian (253-260). Din pacate, avea doar trei ani cand a ramas orfana.

Dupa moartea parintilor ei, a fost luata spre crestere de stareta unei manastiri de langa Roma. Locul se numea Sofia. Sfanta a devenit vestita printre crestini pentru frumusetea ei duhovniceasca. Insa, si paganii au fost atrasi de frumusetea ei fizica.

Calendar ortodox joi 29 octombrie 2020. Ce sfanta mare sarbatoresc romanii

Guvernatorul pagan Probus a auzit de frumusetea ei si a trimis soldati la manastirea in care traia sfanta. A cerut ca Anastasia sa fie adusa inaintea lui. Ea l-a respins si si-a declarat credinta in Hristos. Guvernatorul a incercat mai intai sa o cucereasca pe Anastasia cu promisiuni, caci dorea sa o ia de sotie. Apoi a trecut insa la sinistre amenintari.

Mucenita i-a raspuns: „Gata sunt sa mor pentru Dumnezeul meu nu doar o data, ci si de sute de ori, de este cu putinta”. Anastasia a fost supusa multor chinuri cumplite. I s-au taiat sanii si limba, apoi a fost torturata. In cele din urma a fost ucisa prin decapitare in afara cetatii.

Calendar ortodox joi 29 octombrie 2020. In Manastirea Grigoriu se pastrează inca gambele, talpa stanga si mana dreapta a moastelor Sfintei Anastasia Romana, scrie antena3.ro.

Troparul Sfintei Cuvioase Mucenite Anastasia Romana

Glasul 4

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Cuvioase Mucenite Anastasia Romana

Glasul 3

Fecioara astăzi…

Calendar ortodox joi 29 octombrie 2020. Cu apele fecioriei curăţindu-te, cuvioasă, cu sângele muceniciei încununându-te, Sfântă Muceniţă Anastasia, dai celor ce sunt în nevoi tămăduiri de boli şi mântuire celor ce se apropie către tine din inimă; că tărie ţi-a dat ţie Hristos, Mirele tău, Cel Ce izvorăşte har pururea curgător.

Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfantului Cuvios Avraamie si a Mariei, nepoata sa;
  • Sfantului Mucenic Chiril;
  • Sfintilor Mucenici Min si Mineu;
  • Sfantului Sava Stratilatul;
  • Sfintei Cuvioase Ana;
  • Sfintei Mucenite Melitina;
  • Sfantului Sfintit Mucenic Atanasie.
loading...