Mosii de toamna sau Sambata Mortilor. Este o zi importanta din calendarul crestin ortodox. Romanii pregatesc bucatele pe care le vor imparti pentru sufletul mortilor. Ce trebuie sa dai de pomana in aceasta zi, dar si ce trebuie sa faci neaparat, conform traditiei? Astazi iti oferim toate detaliile de care ai nevoie.

In ce zi pica Sambata Mortilor in acest an? Biserica Ortodoxa face pomenirea tuturor celor trecute la cele vesnice in data de 31 octombrie 2020. Este o zi importanta inainte de inceperea Postului Nasterii Domnului, care are loc in ziua de 15 noiembrie. In aceasta sambata sfanta, trebuie sa ne rugam ca cei adormiti sa primeasca harul ce ne revine noua in ziua Nasterii Domnului.

Mosii de toamna 2020 sau Sambata Mortilor. Ce trebuie neaparat sa dai de pomana in aceasta zi

In mod normal, Mosii de toamna pica in prima sambata din luna noiembrie. Asta inseamna ca pica de obicei in data de 7. Dar, anul acesta, in 2020, se fac pomenirile pentru Sambata Mortilor in ziua de 31 octombrie 2020. Sunt numeroase traditii populare si obiceiuri legate de aceasta zi. Acum iti vom da cateva exemple. Ce trebuie neaparat sa faca credinciosii, conform stirilekanald.ro.

Gospodinele merg la biserica si duc acolo colaci, coliva, lumanari si tamaie, pentru Sfanta Liturghie. Pregatirile pentru Mosii de Toamna incep inca din seara de ajun. Se considera mare pacat daca nu ai toate in ordine pentru biserica, a doua zi de dimineata.

Mosii de toamna sau Sambata Mortilor. Conform traditiei populare, in aceasta zi nu este bine sa mergi la fantana. Este interzis cu desavarsire sa treci printr-o rascruce de drumuri izolata. Se spune ca pe acolo trec duhurile necurate, de care trebuie sa te feresti. Daca incalci regula, vei avea ghinion pana la sfarsitul anului. In plus, de Sambata Mortilor nu este bine sa faci vizite, decat daca duci de pomana. La biserica se aduc merindele pentru sfintire: coliva, prescura si o sticla de vin.

Mosii de toamna sau Sambata Mortilor. Se mai sfintesc si pachete cu alimente, pe care rudele celor care s-au stins din viata le impart, dupa ce se termina slujba de pomenire. Putem duce, pe langa coliva intreaga, si niste paharele cu coliva, pe care le vom da credinciosilor din biserica.

Pe langa alimente, trebuie sa aducem tamaie, carbuni si un prosop, care se inmaneaza preotului, la Sfanta Liturghie. Daca doresti, mai poti aduce dulciuri, fructe, legume, prajituri sau alte alimente. Tot in aceasta zi se imparte si mancare pentru sufletul celor dragi. Poti darui pilaf, paine, carne, sarmale, peste sau alte feluri de mancare gatita.

loading...