In vremea Mitropolitului Filaret al II-lea, Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou de la Basarabi a fost proclamat ocrotitor al Bucurestiului, in anul 1792.

Mai tarziu, in anul 1955, a fost canonizat, iar data de praznuire a fost aleasa ca fiind cea de 27 octobrie a fiecarui an.

In fiecare an, pe data de 27 octombrie, moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou din Basarabi sunt cinstite la pelerinajul de la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Cine a fost Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou?

Sfantul Dimitrie cel Nou a trait in secolul al XIII-lea. S-a nascut in satul Basarabi, langa Rusciuc (Ruse, in Bulgaria de azi) aflat pe marginea raului Lom, in vremea taratului vlaho-bulgar al lui Petru si Ionita Asan. A fost o vreme pastor. Imbratisand insa viata monahala, a intrat intr-o manastire oranduita intr-o pestera din apropierea locului sau de origine, manastirea existand inca si in zilele noastre. Nevoindu-se cu post, rugaciune si priveghere, s-a invrednicit de darul facerii de minuni. Cunoscandu-si dinainte ceasul mortii, si-a ales ca mormant un loc apropiat, intre doua pietre unde singur s-a dus si si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu. Mai multe nu se cunosc despre viata Sfantului, care ar fi ramas necunoscut daca nu ar fi fost descoperit din mila lui Dumnezeu.

Traditii in ziua praznuirii Sfantului Dimitrie

De Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou se tin mai multe traditii.

La morminte, rudele aprind cate zece lumanari la capetele mortilor, iar fiecare mormant este decorat cu flori de toamna.

Se ofera ofrande pentru batranii din aziluri, sub forma de fructe, cum ar fi mere, nuci, struguri, dar si miere.

Pentru casa noua, este de folos icoana sfantului Dimitrie, cunoscut ca fiind patron al caselor si protector de paguba, animale salbatice sau dezastre naturale.

In curtile oamenilor, tinerii aprind „focul viu al lui Sanmedru”.


Sursa: Click
Foto: Ziarul Lumina

loading...