Sanmedru sau Ziua Soroacelor. Astazi si maine, 26 si 27 octombrie, romanii praznuiesc doi sfinti importanti din calendarul crestin ortodox. In data de 26 octombrie 2020, il praznuim pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir.

Maine, in data de 27 octombrie 2020, il praznuim pe Cuviosul Dimitrie cel Nou, Basarabov, El este considerat bun de leac si protectorul Bucurestiului. Moastele lui se afla in catedrala patriarhala. Astazi, conform traditiei din popor, romanii sarbatoresc Sanmedru.

Sanmedru sau Ziua Soroacelor. Ce trebuie sa dai astazi de pomana pentru sufletul mortilor

In aseasta zi, cunoscuta si drept Ziua Soroacelor, sunt cateva obiceiuri transmise de la strabuni. Acestea trebuie respectate neaparat de catre credinciosi. Astazi sarbatorim un sfant cu puteri tamaduitoare si facator de minuni. Tocmai de aceea se crede ca, cei care ii vor urma voia si vor da astazi de pomana pentru sufletul mortilor, vor avea parte de noroc si spor.

Suntem in saptamana in care sunt si Mosii de Iarna. Este o perioada in care se crede ca spiritele din lumea de dincolo pot primi pomeni pentru alinarea sufletului. Mai mult decat atat, Halloween-ul de pe 31 octombrie si ziua Sfantului Andrei de pe 30 noiembrie reprezinta niste momente importante in superstitiile internationale, legate de lumea de dincolo.

Sanmedru sau Ziua Soroacelor. In aceasta zi, cand se impart pomenile, este obligatoriu sa pui coliva, colacul, vinul si lumanarile. Insa, in functie de regiune, dar si de posibilitatile materiale ale celor care impart, pomenile se pot face dupa bunul plac. Se pot imparti pentru sufletul mortilor produse alimentare diverse, dulciuri, pachete cu mancare gatita, vase noi, prosoape, batiste sau fete de masa.

Acestea se impart dupa slujbele de pomenire facute la cimitir si acasa. Daca dai de pomana, se spune ca cei din lumea de dincolo te vor rasplati din belsug. Pentru gestul tau de omenie, vei primi la schimb sanatate, belsug si dragoste, scrie libertateapentrufemei.ro. Tot de Sanmedru, conform traditiei populare, se termina si vara pastorala.

Sanmedru sau Ziua Soroacelor. Aceasta zi de sarbatoare la romani se mai numeste si Ziua Soroacelor. Si-a primit acest nume pentru ca, de obicei, astazi se rezolvau toate socotelile. Acum se reglau imprumuturile, chiriile sau platile pentru slujbele sezoniere si alte intelegeri incheiate cu jumatate de an mai devreme. Se mai spune in popor si ca vor avea parte de pagube mari cei care vor semana usturoi dupa ziua lui Sanmedru.

loading...