Cu totii suntem familiarizati cu tamaia, rasina frumos mirositoare care se arde in biserica si in ritualurile religioase pentru a emana un parfum specific cumiros placut. Insa ce este mai exact tamaia? Unde o putem gasi in stare naturala si cum se poate obtine?

Ce este tamaia de fapt?

Tamaia a fost descoperita si a inceput sa fie folosita in urma cu mii de ani. Tamaia nu este nimic altceva decat rasina uscata a unui arbore.

Desi mirosul tamaiei, atat in stare normala cat si in timpul arderii, ne-ar putea duce cu gandul la rasina de brad sau alte conifere, in mod surprinzator, nu aceasta este sursa. Ca aspect si miros initial, rasina brazilor de la noi ar putea parea identica. Insa, prin ardere, aceasta se transforma in alta chimicala naturala. Aceasta are utilizari in alte domenii. Colofoniul, sau mai popular, sacazul, ceea ce ramane in urma arderii rasinii de brad, poate fi folosit in electronica sau pentru ungerea arcusurilor instrumentelor muzicale cu corzi.

De unde vine tamaia?

In schimb, tamaia este tot o rasina, dar a unor specii de arbusti din India, Somalia si Etiopia. Arborii din care se extrage tamaia au o inaltime intre 3 si 6 metri. Au flori mici si albe si cresc in zone stancoase de munte sau in zone de pietris.

Pentru recoltare, scoarta arbustilor se cresteaza si se asteapta aproximativ 2 saptamani, pana curge suficienta rasina in exterior. Apoi aceasta se usuca si rezulta boabele de tamaie pe care le stim cu totii. Cele mai bune dintre ele au o culoare argintie sau usor verzuie si au binecunoscute efecte terapeutice.

Noua tamaie

Insa ceea ce mirosim in ziua de astazi prin biserici rareori mai este tamaie adevarata. Comerciantii de produse religioase se folosesc de rasina brazilor, pe care ulterior o trateaza chimic cu alte substante, pentru a da mirosul specific de tamaie.

Unul din motive este exploatarea necontrolata si excesiva a arbustilor de tamaie, ceea ce a dus la o scadere drastica a numarului lor. Se estimeaza ca in urmatorii 50 de ani e posibil sa dispara in proportie de 90 la suta.

Numai ca acest proces nu numai ca nu este corect religios vorbind, ca semnificatie si traditie, ci are chiar efecte negative asupra sanatatii. Fiind un produs semi-sintetic, modificat chimic, aceasta noua „tamaie” produce un fum toxic prin ardere, nefiind recomandata expunerea indelungata la acest miros.

La momentul actual, „noua tamaie” este importata in baxuri de cate 100 de pastile, la un pret de aproximativ 50 de lei baxul.


Sursa: Adevarul
Foto: life-bio.ro

loading...