Calendar ortodox noiembrie 2020. Ultima luna de toamna include in calendarul crestin ortodox numeroase zile importante. Toti credinciosii din tara noastra trebuie sa stie care sunt zilele cu cruce rosie si zilele de post. Astazi iti oferim o lista utila cu sarbatorile mari de luna viitoare.

Luna noiembrie include trei mari sarbatori religioase importante pentru ortodocsi: Soborul Sf. Arhangheli si Gavril si al tuturor cerestilor puteri, Odovania sau Intrarea Maicii Domnului in biserica si Sf. Andrei apostolul romanilor.

Calendar ortodox noiembrie 2020. Sarbatorile religioase cu cruce rosie si zilele de post

Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril si al tuturor cerestilor puteri. Data: 8 noiembrie 2020

Conform lui Dionisie Aeropagitul, se pare ca exista in total 9 cete de ingeri. Acestea sunt grupate cate trei: incepatorii, arhanghelii si ingerii. Cei din urma stau cel mai aproape de oameni. Serafimii si heruvimii stau cel mai aproape de Dumnezeu. La mijloc stau domniile, puterile si stapanii.

Ingerii nu comunica prin cuvinte, asa cum o fac oamenii. Ei isi transmit unii altora gandurile. Insa, daca vin pe Pamant pentru a transmite un mesaj, atunci pot vorbi limba noastra, poarta haine, iar uneori se infatiseaza si cu aripi.

Calendar ortodox noiembrie 2020. Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, impreuna cu Rafael sunt singurii ingeri pomenitii dupa nume. Primii doi sunt pomeniti inclusiv in Evanghelie.

Incepe Postul Nasterii Domnului sau Postul Craciunului. Data 15 noiembrie 2020

Acest post este cel de-al doilea post ca lungime din an. Insa este mult mai usor de tinut de catre credinciosi. Chiar daca tine 40 de zile, adica aproape cat postul Pastelui, dezlegarile la peste sunt mult mai dese. In ziua de ajun ai voie sa mananci doar seara. Alimentele permise pe 14 noiembrie sunt: grau fiert cu miere, covrigi, turte de faina si fructe sau seminte.

Intrarea Maicii Domnului in biserica. Data: 21 noiembrie 2020

Calendar ortodox noiembrie 2020. Este una din cele cinci mari sarbatori inchinate Maicii Domnului, In vremea in care a trait Maica Domnului, o familie fara copii era considerata vrednica de dispret. Cei doi soti erau vazuti drept pacatosi inaintea lui Dumnezeu. Tocmai de aceea, sfintii Ioachim si Ana au indurat multe umilinte pana cand a venit Maria pe lume, scrie click.ro.

Sfanta Fecioara Maria a fost educata la Templu de catre preotii si fecioarele care Ii slujeau lui Dumnezeu. Aici ea a invatat sa toarca lana si inul si a tesut matase pentru vesminte. Se spune in traditia populara ca si camasa de in fara cusaturi pe care a purtat-o Mantuitorul cand a fost rastignit a fost facuta chiar de mama lui.

Sfantul Apostol Andrei. Data: 30 noiembrie 2020

Calendar ortodox noiembrie 2020. El a fost fratele mai mare al sfantului Petru, fiind si primul chemat la apostolat de Iisus Hristos. Cei doi frati munceau ca pescari pe marea Galileii. Inainte sa devina apostol, Andrei era discipolul sfantului Ioan Botezatorul. El a fost inclusiv martor la botezul Domnului, auzind cu urechile lui vorbele “iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii”.

Este unul dintre cei mai importanti sfinti de la romani si se mai spune si Apostolul lupilor. Asta deoarece dacii se considerau ei insisi lupi si aveau drept simbol lupul. Se spune in popor ca, dupa ce a cazut Sarmisegetuza capetenia lupilor s-ar fi retras, apoi l-ar fi pazit pe Apostolul Andrei in Dobrogea, chiar in pestera in care s-a adapostit.

Sfinti cu cruce neagra in luna noiembrie, in Calendarul ortodox 2020

  • 11 noiembrie Sfantul Mina
  • 12 noiembrie Sfantul Atanasie Todoran
  • 15 noiembrie Sfantul Paisie de la Neamt
  • 20 noiembrie Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul
  • 23 noiembrie Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea
  • 25 noiembrie Sfanta Mucenita Ecaterina
loading...