Calendar ortodox luni 26 octombrie 2020. Astazi este sarbatoare mare in calendar. Romanii il praznuiesc pe Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. El s-a nascut la Tesalonic. Era fiu al prefectului care, in secret, trecuse la crestinism, in timpul imparatului Maximilian Galeriu. A trait in vremea in care crestinii erau prigoniti si ucisi fara mila.

Prefectul si sotia sa aveau o camera ascunsa pentru rugaciune, acolo unde se rugau la Hristos si Maica Domnului pentru a le darui un fiu. Atunci cand s-a nascut Dimitrie, parintii lui au dat masa mare la toata cetatea, dar mai ales saracilor, Asa i-au multumit lui Dumnezeu pentru dar. Cei doi l-au crescut pe Dimitrie in drepta credinta.

Calendar ortodox luni 26 octombrie 2020. Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir

Atunci cand el a ajuns la varsta intelegerii, l-au dus in camera secreta de rugaciune. Acolo l-au botezat in numele Sfintei Treimi si i-au dezvaluit toata povestea Dumnului Iisus Hristos, precum si desertaciunea credintei in zeii pagani si idoli. Atunci Dimitrie a cunoscut adevarul din cuvintele parintilor sai si Harul lui Dumnezeu a inceput sa lucreze in el, scrie click.ro.

Cand parintii sai s-au stins, el a mostenit averea lor, dar si dorinta de a face fapte bune. Imparatul Maximilian l-a chemat si, vazandu-l destoinic si soldat priceput, l-a numit atunci prefect in locul tatalui sau. Sfantul a inceput sa-si marturiseasca credinta, devenind un al doilea apostol Pavel.

Calendar ortodox luni 26 octombrie 2020. Imparatul a aflat ca delegatul sau este crestin, dar si ca tot el este cel care a intrerupt razboiul pe care-l ducea cu scitii si sarmatii, coborand cu ostirea la Tesalonic. Sfantul Dimitrie banuia ce-l asteapta, asa ca si-a impartit averea saracilor. S-a pregatit apoi cu post si rugaciune pentru a primi coroana muceniciei.

Imparatul l-a aruncat fara mila in inchisoare si a organizat lupte de gladiatori. Nestor era un apropiat al Sfantului Dimitrie, care s-a oferit sa lupte cu Lie. Acesta din urma era un gladiator puternic si experimentat, vandal de origine. El ucisese pentru spectacol numerosi crestini. Sfantul s-a rugat mult pentru el si i-a dat binecuvantarea. Atunci Nestor s-a aruncat in lupta si l-a infrant pe campionul imparatului, prin minune cereasca.

Calendar ortodox luni 26 octombrie 2020. Imparatul a decis atunci sa il ucida pe sfant. A trimis soldatii care l-au gasit rugandu-se si au aruncat sulitele spre el. Una l-a strapuns exact acolo unde si Hristos fusese strapuns de sulita. Lup, sluga sfantului, a luat inelul si haina cu sange si le-a folosit pentru vindecarea bolnavilor si alungarea duhurilor rele. Asa a sfarsit si el ucis, la randul lui, din ordinul imparatului.

Pe locul unde a fost ingropat, s-a ridicat o biserica mica. Aici s-au insanatosit numerosi bolnavi, de rang nobil sau cetateni obisnuiti. Mirul care izvoraste din moastele sale nu a secat nici pana astazi.

Rugaciunea zilei. Ce trebuie sa spui pe 26 octombrie, ca sa ai spor

Troparul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir

Glasul al 3-lea

Mare aparator te-a aflat in­tru primejdii lumea, purtatorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe pagani. Deci, precum mandria lui Lie ai surpat si la lupta indraznet ai facut pe Nestor, asa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roaga-L sa ne daruiasca noua mare mila.

Condacul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir

Glasul al 2

Cu curgerile sangiurilor tale, Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, Biserica Dumnezeu a inrosit-o, Cel Ce ti-a dat tie tarie nebiruita; si pazeste cetatea ta nevatamata, caci tu esti inta­rirea ei.

Rugaciune la Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir

Calendar ortodox luni 26 octombrie 2020. “O, rabdatorule de chinuri al lui Hristos, Izvoratorule de mir, Sfinte Mare Mucenic Dimitrie, aceasta rugaciune pe care ti-o aduc acum tie, te rog sa o primesti si sa ma pazesti de bolile sufletesti si trupesti, de vrajmasii cei vazuti si nevazuti, iar cu rugaciunile tale bineprimite de Dumnezeu, ajuta-ma ca, impreuna cu tine, in veacul ce va sa fie, sa-I cantam Lui: Aliluia!

Sfinte Dimitrie, roaga-te pentru noi!

Te rog fierbinte pe Tine, Tata Ceresc, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pe Tine, Sfinte Duh, in fata Ta, Preasfanta Treime si a Maicii Preacurate, sa ma ierti pentru tot ce am gresit cu gandul, cu vorba sau cu fapta, cu stiinta sau fara de stiinta, cu voie sau fara de voie, acum, in trecut sau altadata. Ii iert si ii binecuvantez pe toti cei ce mi-au gresit cu gandul, cu vorba sau cu fapta, cu stiinta sau fara de stiinta, cu voie sau fara de voie, acum, in trecut sau altadata. Faca-se Voia Ta, Doamne, pentru noi toti! Amin!”

Calendar ortodox luni 26 octombrie 2020. Astazi mai sunt pomeniti:

  • Sfintii Mc. Artemidor si Vasilie;
  • Sfanta Mucenita Leptina care s-a savarsit fiind tarata pe pamant;
  • Sfantul Mc. Glicon;
  • Sfantul Cuv. Nou Mc. Ioasaf (+1536), ucenicul Sfantului Nifon, patriarhul Constantinopolului;
  • Tot astazi se face si pomenirea marelui si groaznicului cutremur din Constantinopol, in vremea lui Leon Isaurul (+740);
loading...