Calendar ortodox vineri 23 octombrie. In aceasta zi, romanii crestini ortodocsi sarbatoresc un sfant mare din calendar. Sfantul Iacob este numit fratele Domnului (Gal. 1, 9), pentru ca el a fost fiul Dreptului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria.

De fapt insa, putem sa il numim varul al lui Hristos si nu frate. Asta pentru ca Mantuitorul S-a nascut pe cale supranaturala. Asadar nu a fost rodul legaturii fizice dintre Iosif si Fecioara Maria. La evrei, gradele de rudenie erau cuprinse intr-un singur cuvant: frate, asa se explica felul in care a fost numit.

Calendar ortodox vineri 23 octombrie. Sarbatoare mare la romani

Mama lui Iacob, Salomeea, era chiar ruda Maicii Domnului. Iosif ajunge sa fie logodnicul Mariei la batranete, abia dupa moartea sotiei sale Salomeea. Conform Traditiei, el a calatorit in Egipt impreuna cu tatal sau Iosif, cu Fecioara Maria si cu Pruncul, atunci cand Irod cauta sa-L omoare pe Hristos.

El a fost primul episcop al Iersualimului. A alcatuit prima slujba a Sfintei Liturghii, acea varianta care a fost apoi prelucrata de Sfintii Vasile cel Mare si Sfantul Ioan Gura de Aur. Liturghia Sfantului Iacob se savarseste chiar si in zilele noastre in Biserica Ortodoxa Greaca. Are loc in data de 23 octombrie, chiar in ziua sa de praznuire.

Calendar ortodox vineri 23 octombrie. Sfantul Apostol Iacob i-a convertit pe numerosi iudei si elini la credinta crestina. Atunci cand Anania a ajuns Mare Arhiereu, acesta a decis sa-l ucida. Batranii iudeilor i-au spus lui Iacob sa urce pe aripa Templului si s-a graiasca de acolo impotriva lui Hristos.

Iacob a urcat, dar a marturisit in fata oamenilor ca Hristos este, de fapt, chiar Fiul lui Dumnezeu. In urma acestei fapte, a fost aruncat de pe zidurile templului din Ierusalim si a fost ucis cu pietre, scrie antena3.ro.

Troparul Sfantului Apostol Iacob, ruda Domnului

Glasul 2

Calendar ortodox vineri 23 octombrie. Ca un ucenic al Domnului ai primit Evanghelia, drepte; ca un mucenic esti de neinduplecat; indrazneala ca un frate al lui Dumnezeu, a te ruga ca un ierarh. Roaga pe Hristos Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre.

Condacul Sfantului Apostol Iacob, ruda Domnului

Glasul 4

Cel Ce Te-ai Inaltat.

Calendar ortodox vineri 23 octombrie. Dumnezeu Cuvantul Tatalui Unul-Nascut, Cel Ce a venit la noi in zilele cele de apoi, Sfinte Apostole Iacob, Dumnezeiescule, pe tine intai te-a aratat pastor si invatator ierusalimitenilor si ispravnic credincios Tainelor celor duhovnicesti. Pentru aceasta, toti pe tine te cinstim, Apostole.

Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfantului Cuvios Ignatie, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfantului Cuvios Macarie Romanul;
  • Sfantului Cuvios Nichifor;
  • Sfantului Cuvios Petronie si a doi sfinti tineri.
loading...