Avertisment pentru pensionari. Majoritatea pensionarilor din Romania asteapta cu sufletul la gura decizia finala a Guvernului Orban. Unii inca spera sa primeasca acea marire de 40 la suta, in timp ce altii o dezaproba. Unul dintre motive este ca, o astfel de marire, ar insemna mai mult pentru cei care au deja un venit lunar considerabil.

Acum, se pare ca un grup de economisti trage un semnal de alarma. Ei sustin ca majorarea pensiilor cu 40% nu poate fi sustinuta de economie. Academician Aurel Iancu, Daniel Daianu (Presedinte, Consiliul Fiscal), Ella Kallai (Ph.D, Sorbonne-Pantheon si SUNY/New York.), Valentin Lazea (Economist Sef, BNR), Laurian Lungu (Ph.D, Cardiff Business School) au adresat o scrisoare deschisa, anunta zf.ro.

Avertisment pentru pensionari. Ce se intampla acum cu majorarea pensiilor

Prin aceasta, ei avertizeaza asupra riscurilor pe care le-ar putea aduce asupra economiei o eventuala majorare a pensiilor cu 40% asupra economiei.

„Lupta cu pandemia nu s-a terminat si avem de gestionat o criza economica fara precedent, care afecteaza sever ramuri ale economiei si distruge locuri de munca. Marea provocare este cum sa avem redresare, crestere economica cu consolidare fiscala/bugetara in anii ce vin.

Romania a inceput lupta contra virusului corona cu deficite bugetar si extern (de cont curent) de peste 4% din PIB, intre cele mai inalte din UE. Aceste deficite au limitat marja de actiune a Guvernului. (…) Cu cat cresc mai mult cheltuieli rigide (salarii, pensii, cheltuieli cu dobanzi) in buget, cu atat mai limitat devine spatiul de a sprijini economia, de a limta efecte sociale negative”, sustin specialistii, conform zf.ro.

Avertisment pentru pensionari. „Este vital sa fie evitata o crestere a punctului de pensie cu 40% in acest moment, pentru ca economia nu o poate sustine. Daca nu va fi evitata, consolidarea fiscala graduala, care sa protejeze redresarea economica, ar deveni una fortata, dezordonata, dureroasa, cu cresteri imediate de impozite si taieri de cheltuieli

Economia si-ar intrerupe relansarea si ar reintra in recesiune in 2021. Pe termen mediu insa, o crestere a pensiilor, indeosebi cu accent pe cele mici, este necesara, concomitent cu eliminarea distorsiunilor sistemului de pensii”, adauga acestia.

loading...