Suntem in plin sezon rece, fiind deja in a doua luna de toamna. Avand in vedere ca trecem si prin pandemia cu noul coronavirus, este foarte important sa cunoastem diferenta dintre raceala, gripa si covid-19.

Cum facem diferenta dintre raceala, gripa si covid-19

Medicul Adrian Marinescu ne da niste sfaturi extrem de utile, pe care le putem aplica daca incepem sa ne simtim rau.

„Va fi destul de greu sa facem o diferenta acasa, deci primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa ne izolam. Asadar, nu mergem la camera de garda daca avem simptome:

  • In general gripa are un debut mai brusc, lucrurile se intampla mai repede. Daca vorbim de o forma medie sau severa cu SARS-CoV-2, lucrurile merg gradual. Pacientul are aparent senzatia ca respira bine, dar parametrii legati de saturatia de oxigen arata ca lucruirle nu stau asa. Asta inseamna ca simptomele se vor instala progresiv.
  • Lipsa mirosului si lipsa gustului, chiar daca se pot intalni si la gripa, sunt mult mai clare cand vorbim de COVID 19. Acest simptom apare uneori fara alte simptome.
  • Astenia fizica este mult mai pregnanta si tine mai mult timp in infectia cu noul coronavirus.

Cum se manifesta o simpla viroza

In momentul in care nu apar dureri musculare, o stare generala proasta si senzatia <<ca esti batut>>, poate fi vorba despre o simpla viroza. Cine a trecut prin infectia cu SARS CoV 2 realizeaza ca sunt lucruri destul de clare. Noul coronavirus vine si cu multe cazuri asiptomatice sau foarte usoare deci riscul de transmitere este foarte ridicat

Vaccinul antigripal nu ajuta ca o actiune directa impotriva coronavirusului dar ne ajuta in mod clar pentru ca nu vor fi probleme de diagnostic intre cele doua”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Cand trebuie sa ne facem griji?

In aceasta perioada, este de evitat sa umblam in public si sa mergem la medic pentru banalitati. In principiu, daca avem doar o raceala sau o gripa usoara, este recomandat sa ne tratam acasa. Insa, daca anumite simptome apar brusc sau persista pentru un timp indelungat, este cazul sa facem niste investigatii medicale. Este bine sa ne mobilizam daca apare inghitirea dureroasa sau dificila, fera persistenta care nu raspunde la tratament, tuse puternica si persistenta, insotita de senzatie de sufocare, imposibilitatea de a elimina secretiile pulmonare sau neresponsiva la tratament, dureri de cap fara motiv, congestie nazala permanenta.


Sursa: bzi.ro
Foto: 360medical.ro

loading...