Calendar ortodox joi 22 octombrie. Astazi, romanii crestin ortodocsi ii sarbatoresc pe Sfintii sapte tineri din Efes. Ei sunt mai putin cunoscuti in partile noastre. Acesti sfinti sunt sarbatoriti de Biserica Ortodoxa de doua ori pe an: in data 22 octombrie si in data de 4 august.

Ei sunt cel mai adesea intalniti sub denumirea de „cei sapte adormiti”. Pestera celor Sapte Sfinti din Efes era asezata in Muntele Ohlonului. Ea este identificata de traditia crestina cu aceea in care si-a dat sufletul Sfanta Maria Magdalena.

Calendar ortodox joi 22 octombrie. Ce sarbatorim astazi

Sfantul Averchie era episcopul cetatii Ierapole din Frigia, pe vremea domniei imparatului Antonin si a fiului sau, Marc Aureliu (161-180). In acea cetate, locuitorii erau in marea lor majoritate pagani. In timpul unei sarbatori pagane, Sfantul Averchie a intrat in templul lor, unde le-a distrus idolii.

Trei dintre paganii tineri erau demonizati. Au incercat sa-l omoare pe episcop, dar au cazut secerati la pamant, inaintea acestuia. Atunci demonii s-au departat de la ei. Dupa ce au vazut minunea sfantului, cinci sute de persoane au inceput sa creada in Hristos si au cerut sa primeasca Sfantul Botez.

Calendar ortodox joi 22 octombrie. Odata cu trecerea timpului, Sfantul Averchie a reusit sa aduca intreaga cetate Ierapole pe drumul dreptei credinte. Tot el este cel care i-a redat vederea mamei proconsulului provinciei, pe nume Publius. Sfantul Averchie a umblat prin toate orasele si satele vecine. A vindecat bolnavii si a propovaduit cuvantul lui Dumnezeu.

El a predicat in Siria, Cilicia, Mesopotamia si a vizitat Roma, convertind peste multi oameni la crestinism. Traditia spune ca Sfantul Averchie s-a invrednicit de mai multe ori de vederea lui Hristos. Datorita acestui lucru, dar si pentru faptele sale minunate, el a fost numit „intocmai cu Apostolii”.

Calendar ortodox joi 22 octombrie. Sfantul Averchie a trecut la Domnul in cetatea Ierapole, la o varsta inaintata, scrie antena3.ro.

Tot astazi facem pomenirea:

  • Sfantului Kuksa din Odesa;
  • Sfantului Mucenic Alexandru episcopul si Iraclie Mucenicul, Anna si Elisaveta, Teodota si Glicheria;
  • Sfantului Mucenic Zaharia;
  • Sfantului Ruf;
  • Cuviosului Lot.
loading...