Banca Nationala a Romaniei lanseaza in circulatie bani noi: o moneda de aur si una de argint. Monedele vor avea ca tema implinirea a 200 de ani de la nasterea lui Alexandru Ioan Cuza, conform Agerpres.

Ce grafica vor avea banii noi?

Pe aversul monedei de aur vom vedea palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa si o inscriptie „ROMANIA”, in forma de arc de cerc. Valoarea monedei va fi de 500 de lei. Pe acelasi avers vor mai fi prezente si stema romaniei si anul de lansare – 2020.

Aversul monedei de argint prezinta acelasi palat Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa si aceleasi inscripitii, valoarea nominala fiind insa de doar 10 lei.

Pe reversul ambelor monede se afla portretul fostului domnitor Alexandru Ioan Cuza, numele acestuia, precum si anii de domnie, 1820-1873.

Monedele vor fi ambalate in casete de metacrilat transparent. Ele vor fi insotite si de niste brosuri de prezentare, in limbile romana, engleza si franceza. In casete se vor afla si cate un certificat de autenticitate, insotite de semnaturile guvernatorului BNR si casierului central.

1000 de monede de aur si 5000 de monede de argint

Numarul maxim de bani noi emisi va fi de 1000 de bucati pentru moneda de aur si 5000 de bucati pentru moneda de argint.

Monedele vor fi puse la vanzare. Preturile vor fi de 10.400 lei fara TVA pentru moneda de aur si de 365 de lei pentru moneda din argint. Monedele au putere oficiala de circulatie monetara pe teritoriul Romaniei.

Lansarea monedelor a avut loc in data de 19 octombrie, fiind realizata prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.


Sursa: Digi24
Foto: BNR

loading...