Veste buna pentru nu mai putin de 7 milioane de romani! Cei care contribuie la fondurile de pensii private se bucura momentan de scaderi minime de fonduri la pilonul 2 de pensii, in ciuda crizei provocate de pandemia cu noul coronavirus.

Pilonul 2 de pensii private ramane pe plus, cu toate ca pandemia a provocat multe probleme financiare, atat la noi, cat si in alte tari. Inceputul pandemiei a provocat scaderi uriase pe toate pietele financiare. Panica de pe piete si nesiguranta provocata de intrarea tarii in carantina si stare de urgenta au afectat si pilonul 2 de pensii.

Pilonul 2, scaderi bruste in doar cateva zile

In doar cateva zile, in Romania au scazut chiar si cu 25% cotatiile bursiere. Desigur, asta a dus si la o depreciere a activelor administrate de Pilonul 2 de pensii. In acele zile, chiar asociatia profesionala din domeniu, APAPR, a aratat ca deprecierea medie inregistrata de fondurile de Pilon 2, pe primele 3 luni ale lui 2020, a fost de -6,7 la suta.

Pandemia cu noul coronavirus a afectat grav economia globala si toate pietele financiare internationale. Statele lumii, in mod absolut firesc, pun acum pe primul loc sanatatea si siguranta cetatenilor, punand economia pe un loc inferior in lista cu prioritati. Astfel, o parte a economiei globale este in prezent efectiv inactiva. Fiecare stat este afectat mai mult sau mai putin si tara noastra nu face exceptie.

De ce totusi criza actuala nu prezinta probleme majore pentru pensii

Insa pentru a intelege ce s-a intamplat cu pilonul 2 de pensii, trebuie sa ne amintim ce inseamna acesta si cum se comporta. Desi contextul economic actual pare disperat, fondurile de pensii sunt unele din cele mai putin afectate. Spre deosebire de altele, acestea investesc activele si fac plati pe termen foarte lung. Astfel, gandind pe perioadele de timp la care functioneaza un fond de pensii, ne dam seama ca niste fluctuatii temporare, precum cele actuale, au un efect neglijabil pe termen lung.

Administratorii pilonului 2 de pensii ne asigura ca gestioneaza fondurile cu maxima responsabilitate in aceasta perioada de criza.


Sursa: Capital

Foto: EuropaFM

loading...