Regina Maria si gripa spaniola. In anul 1918 a avut loc cel mai important eveniment din istoria Romaniei: Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Tot atunci insa, gripa spaniola era in plina expansiune. A lovit crunt in aproape toate tarile de pe glob. Printre persoanele care s-au imbolnavit de aceasta boala teribila se numara si Regina Maria.

Citeste si: Cele mai bune remedii naturale. Te pun pe picioare imediat

Boala s-a raspandit rapid odata cu intoarcerea soldatilor de pe front. A afectat mai ales tinerii, avand o rata de mortalitate ridicata. Este considerata drept una dintre cele mai letale pandemii, dupa Moartea neagra, din istoria umanitatii. Ar fi provocat undeva intre 40 si 100 de milioane de decese in cursul anilor 1918-1919.

Regina Maria si gripa spaniola. Ce simptome a avut, de fapt

Numarul este cel putin dublu fata de numarul total de victime produse de Primul Razboi Mondial, cu tot militari si populatie civila la un loc. Multe dintre victime au fost persoane tinere si sanatoase. Gripa spaniola a fost total diferita de celelalte pandemii care au afectat copii, batrani si persoane cu sanatatea deja slabita.

In Romania, printre victimele gripei spaniole s-au numarat: Regina Maria, generalul Eremia Grigorescu, eroul de la Oituz si Marasesti, si Fotin Enescu, ministru al Domeniilor. Regina Maria scria pe 26 decembrie 1918 in Jurnalul ei de razboi, tinut in perioada 1916-1919, despre simptomele cumplitei boli, conform click.

Regina Maria si gripa spaniola. „N-am mai scris de 20 de zile! Am fost bolnava, foarte bolnava, lovita brusc si pe neasteptate, pe la spate, cum s-ar spune, si am fost tintuita la pat – tocmai cand lumea voia sa se bucure alaturi de mine. Boala m-a luat de sambata, m-am trezit cu capul greu si dureros, am indurat cu greu cateva audiente”, marturisea Regina Maria.

„Dar am fost bolnava – o boala oribila, dureroasa, cum n-am avut in viata mea. Zile intregi de febra chinuitoare si greata, slabiciune, halucinatii crunte si insomnia neintrerupta, pana am crezut ca voi innebuni. Deci aceasta e celebra gripa spaniola – ei bine, de acum stiu ca nu e de gluma cu ea”, a adaugat ea.

Citeste si: Trucurile bunicii pentru guturai sau gripa. Cele mai bune leacuri

loading...