Dupa cresterea numarului de infectari cu noul coronavirus peste pragul de 3 persoane la mia de locuitori, autoritatile se pregatesc serios pentru implementarea scenariului rosu. Acesta mai este numit si Scenariul 3.

Teoretic, rata de incidenta de 3 cazuri la mia de locuitori impune intrarea localitatii in scenariul rosu. Insa prefectul Bucurestiului, Gheorghe Cojanu, considera ca momentan nu este nevoie de asta. El spune ca nu exista un motiv pentru care sa convoace Comitetul Municipal pentru Situatii de Urgenta.

Cand va intra in vigoare scenariul rosu in Bucuresti?

„In legislatie scrie ca in 48 de ore comitetele pentru situatii de urgenta judetene si cel municipal se intrunesc dupa depasirea unei rate de 3. Deci, daca astazi s-a anuntat, 48 de ore inseamna luni si marti. 3,02 e foarte putin depasit ca sa panicam lumea. O sa vedem, mai ales ca rata dupa care ne orientam noi este cea comunicata lunea. In fiecare luni e comunicata rata aferenta celor 14 zile anterioare”, a declarat Gheorghe Cojanu, pentru Edupedu.ro.

Asta inseamna ca, daca luni, numarul cazurilor inregistrate duc la o rata de incidenta sub 3 la mie din nou, conditia celor 48 de ore din scenariul rosu va fi anulata. De altfel, prefectul capitalei a declarat anterior ca se vor lua masuri doar dupa inregistrarea unei rate de incidenta de peste 3,4 la mie.

Ce restrictii noi apar?

Daca ne referim la masurile care vor afecta cel mai mult populatia, instituirea scenariului rosu va insemna obligatia de a purta masca in absolut toate spatiile publice deschise. Singura exceptie se va aplica pentru copiii cu varsta de maxim 5 ani.

Scenariul rosu mai inseamna si inchiderea scolilor si a tuturor locurilor unde au loc activitati publice in spatii inchise: teatre, cinematografe, restaurante, cafenele, sali de jocuri de noroc, concerte, spectacole.

Conform premierului Ludovic Orban, Comitetul Municipal pentru situatii de Urgenta va impune aceste masuri daca va fi necesar: „Comitetul Municipal pentru situatii de Urgenta va constata depasirea pragului de trei la mie si va lua masuri. Printre aceste masuri este purtarea obligatorie a mastii in toate spatiile deschise, suspendarea cursurilor scolilor si organizarea cursurilor online, suspendarea activitatii teatrelor, cinematografelor, restaurantelor si cafenelelor la interior”

„Daca vom constata ca cresterea dureaza trei zile la rand, dupa ce se depaseste rata de incidenta 3, atunci vom lua o hotarare. Daca vor exista zone in Bucuresti care urmeaza a fi carantinate, vom face acest lucru”, declara Gheorghe Cojanu, prefectul capitalei.


Sursa si foto: Impact

loading...