Calendar ortodox 20 octombrie 2020. Astazi il praznuim pe Sfantul Gherasim din Kefalonia (1506-1579). El are doua zile de praznuire in timpul anului bisericesc: 16 august si 20 octombrie. Sfantul face parte din familia de nobili bizantini, Notara. Bunicul sau se numea Luca Notara si a fost ultimul prim ministru al Imperiului Bizantin.

Sfantul Gherasim s-a nascut in anul 1508 in satul Trikkala din Peloponez. Inca de tanar, a fost calugarit in insula Zakintos. Ulterior a primit Schima Mare in Muntele Athos. El a mers la Ierusalim, acolo unde a stat timp de 12 ani. In acest timp a fost hirotonit diacon si preot de catre Patriarhul Gherman. Petrece apoi o vreme in Creta si Zakyntos. In anul 1555, soseste in Kefalonia.

Calendar ortodox 20 octombrie 2020. Ce sfant sarbatorim astazi

In cele doua zile de cinstire, racla cu moastele sale este purtata in picioare pe deasupra persoanelor suferinde de boli psihice sau demonizate. Se spune ca aduc si astazi numeroase tamaduiri.

Sfantul Artemie a fost duce al Alexandriei in vremea imparatului Constantin cel Mare (306-337). Si-a intarit credinta in Hristos dupa ce a vazut pe cer semnul Sfintei Cruci. I-a fost descoperit lui Constantin, ca semn prin care va iesi biruitor in lupta cu Maxentiu.

Calendar ortodox 20 octombrie 2020. Dupa moartea fiului lui Constantin, a urmat la tron imparatul Iulian Apostatul (361-363). In timpul domniei acestuia, au fost persecutati numerosi crestini. Artemie, privind la chinurile sfintilor si auzind cum era hulit Hristos, i-a spus lui Iulian: „Pentru ce, o, imparate, chinuiesti fara omenie pe barbatii cei nevinovati si sfintii lui Dumnezeu si ii silesti sa se departeze de la dreapta credinta?”

Iulian s-a maniat aprig la auzul acestor cuvinte si a poruncit sa fie torturat. Insa, Ingerul Domnului I s-a aratat in temnita. L-a intarit in rabdarea chinurilor si i-a adus vindecare de rani in chip minunat.

Imparatul a poruncit atunci taietorilor de piatra sa despice o piatra mare si sa-l puna pe Artemie spre chinuri intre cele doua bucati. Dupa o zi si o noapte petrecute intre cele doua pietre, Iulian a poruncit ca Artemie sa fie scos. Atunci s-a petrecut o minune.

Cu toate ca sfantul avea fata turtita si ochii cazuti, pentru ca era strans ca o scandura, putea sa umble si sa vorbeasca. A trecut la cele vesnice prin taierea capului, in anul 362, scrie antena3.ro.

Troparul Sfantului Mare Mucenic Artemie

Calendar ortodox 20 octombrie 2020. Luptand, preafericite, cu chinurile cele de multe feluri, ca un tare diamant ai rusinat pe Paravatul. Caci, de piatra mare zdrobindu-te pentru Piatra Hristos si ranindu-te, ai primit cununa muceniciei, Sfinte Mare Mucenice Artemie. Slava Celui Ce te-a intarit pe tine; Slava Celui Ce te-a incununat; Slava Celui Ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

Condacul Sfantului Mare Mucenic Artemie

Calendar ortodox 20 octombrie 2020. Pe mucenicul cel cu dreapta credinta si purtatorul de cununa, care a ridicat semn de biruinta impotriva vrajmasilor, adunandu-ne toti, sa-l laudam cu cantari dupa vrednicie, pe marele intre mucenici, Sfantul Artemie, care este bogat datator de minuni. Caci se roaga Domnului pentru noi toti.

Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfintilor Mucenici Evor si Evnoi;
  • Sfintei Cuvioase Matroana din Hios;
  • Sfantului Cuvios Gherasim cel Nou;
  • Sfintilor Mucenici Zevina, Ghermano, Nichifor si Antonin;
  • Sfintei Mucenite Manato, fecioara;
  • Cinstirii Icoanei Maicii Domnului din Philermos.
loading...