Calcul pensie 2020. Cu siguranta ca te-ai intrebat de multe ori cum calculezi cati bani vei primi, de fapt, cand iesi la pensie. Cei de la antena3.ro ne ofera mai multe informatii despre cum functioneaza acest calcul complex. De ce trebuie neaparat sa tii cont anul acesta.

Calcul pensie 2020. Cum calculezi cati bani vei primi, de fapt, cand iesi la pensie

Mare atentie! Noua lege a pensiilor a introdus in formula de calcul notiunea de punct de referinta. Incepand cu 2021, acest punct de referinta va avea valoarea de 75 de lei. Conform formulei de calcul specificate de lege, ”cuantumul pensiei se determina prin inmultirea numarului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinta”.

Ce este, de fapt, punctul de referinta? El reprezinta raportul dintre valoarea punctului de pensie, care este acum de 1.100 lei, si nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatia anterioara, adica 25.  

Tot pana in 2021, ar urma sa creasca inclusiv valoarea punctului de pensie, dupa cum urmeaza: 1.775 de lei pana la 1 septembrie 2020, respectiv 1.875 de lei pana la 1 septembrie 2021.

Incepand din 2022, valoarea punctului de referinta se va indexa, anual, cu rata inflatiei. Dar si cu 50% din cresterea reala a castigului salarial brut realizat, conform Avocatnet.

De ce trebuie neaparat sa tii cont anul acesta. Ce spune legea

„Numarul total de puncte realizate de asigurat se obtine din insumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate intr-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat din anul respectiv”, se arata in noua lege.

Se schimba si pensia anticipata. Din data de 1 septembrie 2021, va fi un singur tip de pensie anticipata, in conditiile in care acum sunt doua tipuri. „Cuantumul pensiei anticipate se stabileste prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limita de varsta, in raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare (…)”, potrivit prevederilor noii legi.

loading...