Calendar ortodox vineri 16 octombrie 2020. Sfantul Mucenic Longhin Sutasul a facut parte din armata condusa de Pontiu Pilat. El a fost chiar cel care a avut in comanda paza Crucii la Rastignirea Domnului, precum si paza Sfantului Mormant.

Citeste si: Calendar ortodox octombrie 2020. Sarbatorile religioase cu cruce rosie si zilele de post

Dupa minunile petrecute la moartea Domnului, cand pamantul s-a cutremurat, soarele s-a intunecat, mormintele s-au deschis si pietrele s-au despicat, acesta a marturisit: „Cu adevarat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu” (Matei 27: 54), scrie antena3.ro.

Calendar ortodox vineri 16 octombrie 2020. Ce sfant sarbatoresc romanii

Dupa ce iudeii au aflat de Invierea lui Hristos, au mers sa-i mituiasca pe soldati. Voiau ca acestia sa spuna ca trupul Domnului a fost furat de ucenicii Sai. Longhin insa nu s-a lasat cumparat. Mai mult decat atat, el a lepadat centura militara si s-a botezat impreuna cu alti doi soldati.

Impreuna cu acestia a parasit Ierusalimul. A mers apoi in Capadocia. Aici i-a convertit pe multi pagani la crestinism. Iudeii au insistat atat de mult ca Longhin sa fie ucis, incat Pilat a trimis soldatii ca sa-l prinda si sa-l ucida prin decapitare. Sfantul, cunoscandu-si sfarsitul, a iesit singur in intampinarea soldatilor.

Calendar ortodox vineri 16 octombrie 2020. I-a primit la el cu multa caldura. In timp ce soldatii dormeau, el s-a rugat toata noaptea pentru iesirea sufletului sau.

In zori, soldatii au ramas uimiti sa afle ca cel care i-a gazduit este cel cautat sa fie ucis. Au refuzat sa il omoare, dar Sfantul Longhin le-a cerut sa implineasca porunca primita. L-au decapitat, iar capul sau a fost adus la Ierusalim, pentru ca Pilat sa fie incredintat de moartea acestuia.

Tot astazi, facem pomenirea:

  • A doi sfinti mucenici care au murit impreuna cu Sfantul Longhin;
  • Sfintilor Mucenici Leontie, Dometie, Terentie si Domnin;
  • Sfantului Cuvios Mal.
loading...