Calendar ortodox joi 15 octombrie. Sfantul Mucenic Luchian s-a nascut din parinti nobili, in cetatea Samosata din Siria. A ramas orfan la varsta de 12 ani, apoi si-a daruit averea saracilor.

Citeste si: Minunea Sfintei Parascheva. O femeie din Vaslui a primit o casa, dupa ce s-a rugat

Se hranea doar cu paine si apa o data pe zi. Uneori nu gusta nimic toata saptamana. Datorita invataturii si sfinteniei sale, a fost apoi hirotonit preot in Antiohia. El a indreptat multe texte evreiesti, pe care ereticii le strambasera.

Calendar ortodox joi 15 octombrie. Ce sfant sarbatorim astazi

Sfantul Luchian s-a aflat pe lista celor pe care imparatul Maximian dorea sa-i omoare in vremea persecutiilor. Atunci cand era adus la judecata, a convertit la crestinism 40 de soldati. Acele persoane au primit moarte muceniceasca. Sfantul Luchian a fost aruncat in temnita, apoi supus regimului de exterminare prin infometare.

Calendar ortodox joi 15 octombrie. Cativa crestini au venit in temnita unde era prezent Sfantul Luchian cu paine si vin. Cand l-au intrebat unde anume sa puna painea si vinul pentru savarsirea Sfintei Liturghii, acesta le-a raspuns: „Pe pieptul meu sa le puneti si va fi pristol viu al Dumnezeului celui viu”. Asa s-a savarsit dumnezeiasca Liturghie in temnita, pe pieptul sfantului.

Citeste si: Rugaciunea catre Sfanta Parascheva. Ce trebuie neaparat sa spui, ca sa te ajute Dumnezeu

Calendar ortodox joi 15 octombrie. A doua zi dupa acest minunat eveniment, a trecut la cele vesnice. Pe mormantul Sfantului Luchian, Sfanta Elena, mama Sfantului împarat Constantin cel Mare, a ridicat o biserica, conform antena3.ro.

Troparul Sfantului Mucenic Luchian

Glasul 4

Si partas obiceiurilor si urmator scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la sange Sfinte Mucenice Luchian, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Condacul Sfantului Mucenic Luchian

Glasul 2

Pe cea intru rugaciuni.

Calendar ortodox joi 15 octombrie. Pe cel ce a stralucit mai intai in pustnicie si apoi s-a luminat prin chinuri, toti sa-l cinstim pe Sfantul Mucenic Luchian cu cantari intru marire, ca pe un luminator prealuminos, care nu inceteaza a se ruga pentru noi toti.

Citeste si: Sfanta Parascheva. Cine este sfanta la care se roaga romanii pe 14 octombrie

Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfintilor Savin si Vars, episcopii;
  • Sfantului Cuvios Eftimie cel Nou;
  • Icoanei Maicii Domnului ‘Sporitoarea granelor’. 
loading...